Rusia a realizat un exercițiu militar anti-satelit. SUA critică dur aceste acțiuni

16.04.2020
Rusia a realizat un exercițiu militar anti-satelit. SUA critică dur aceste acțiuni

Pandemia COVID-19 a oprit anumite industrii aproape complet, însă nu oprește exercițiile militare ale super puterilor mondiale. Rusia a realizat ieri încă un test cu o rachetă anti-satelit, care aparent nu a fost de succes. Acesta este al zecelea test de acest gen realizat în ultmii 6 ani, cea mai recentă încercare a Rusiei de a doborî un satelit folosind sistemul Nudol având loc pe data de 15 noiembrie 2019. Desigur, armata americană nu a avut un răspuns foarte pozitiv la această situație.

Generalul John Raymond, comandant al USSPACECOM și șeful operațiunilor US Space Force, a criticat dur testul anti-satalit (ASAT) al rușilor:

„Testele anti-satelit ale Rusiei oferă încă un exemplu că o amenințare asupra sistemelor spațiale ale SUA și aliaților săi sunt reale, serioase și în creștere. Statele Unite sunt pregătite și dedicate descurajării agresiunii și apărării națiunii noastre, a aliaților noștri și intereselor noastre de acte de ostilitate în spațiu”, a declarat Gen. Raymond.

În acest moment, nu este clar dacă exercițiul ASAT realizat de Rusia a fost de succes, însă toate indiciile sugerează că nu. Până acum, sistemul anti satelit Nudol a ratat de fiecare dată în cele zece teste în care a fost folosit. În testul de ieri se presupune că ținta era satelitul rusesc Cosmos 1356, care se află în orbită încă din 1982, întrucât pare să fi fost în poziția corectă pentru un astfel de test. Se pare însă că nu au apărut noi reziduuri spațiale, rezultate din distrugerea unui obiect din orbită, deci cel mai probabil, racheta rusească a ratat ținta.

Motivul pentru care SUA și alte țări sunt îngrijorate atunci când sunt realizate astfel de teste este faptul că este greu de prezis dacă reziduurile rezultate vor ajunge în atmosferă și vor arde, sau dacă acestea vor rămâne în orbită. În cazul în care rămân în orbită, acestea pot lovi alți sateliți și pot crea o reacție în lanț, distrugând diverse sisteme de comunicații sau navigație la nivel mondial, pe care ne bazăm în viața de zi cu zi.

Anul trecut, India a reușit să distrugă un satelit în orbita Pământului, iar patru luni mai târziu, reziduurile rezultate încă nu au pătruns în atmosferă pentru a fi arse, în ciuda faptului că testul presupunea arderea rapidă a bucăților. Și atunci, SUA a criticat dur acțiunile Indiei.

Desigur, Rusia și India nu sunt singurele țări care au încercat exerciții anti-satelit. China și SUA au făcut de asemenea asta, în urmă cu mai bine de zece ani, justificând acțiunile în diverse feluri, precum toxicitatea combustibilului de la bord care ar putea deveni periculos dacă satelitul ar fi intrat în atmosferă și s-ar fi prăbușit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult