NASA critică misiunea spaţială Shakti. India pune în pericol Staţia Spaţială Internaţională

03.04.2019
NASA critică misiunea spaţială Shakti. India pune în pericol Staţia Spaţială Internaţională

Săptămâna trecută, India a realizat o operaţiune de test prin care a doborât controlat unul dintre sateliţii săi din orbita planetei, însă această acţiune ar putea avea efecte negative, anunţă NASA. Se pare că distrugerea satelitului a pus pe orbita planetei multe bucăţi ale satelitului, care ar putea pune în pericol integritatea structurală Staţiei Spaţiale Internaţionale, şi în consecinţă vieţile astronauţilor de la bordul acesteia.

Jim Bridenstine, administratorul NASA a declarat pe baza acestui subiect următoarele:

„Este groaznic să realizezi un test care trimite reziduuri care depăşesc altitudinea la care Staţia Spaţială Internaţională orbitează în jurul Pământului. Această activitate nu este compatibilă cu viitorul explorării spaţiale de care avem nevoie în viitor. Este inacceptabil, iar NASA trebuie să specifice clar care este impactul acestui eveniment.”

În timp ce autorităţile din India spun că majoritatea bucăţilor din satelit vor arde la intrarea în atmosfera Pământului în doar câteva săptămâni, simulările NASA spun că sunt peste 400 bucăţi din satelitul distrus acum în orbită, unele depăşind altitudinea Staţiei Spaţiale. Aproximativ 60 de bucăţi de 10 cm sau mai mari sunt acum monitorizate de către NASA. Aparent, SUA monitorizează în acest moment peste 23.000 de obiecte de peste 10 cm care ar putea afecta Staţia Spaţială Internaţională, 3.000 dintre acestea fiind realizate de un eveniment similar din 2007, când China a realizat un test de distrugere a unui satelit.

Riscul de impact cu aceasta a crescut cu 44% în ultimele 10 zile. Momentan, acestea nu reprezintă un risc major pentru staţie, însă situaţia s-ar putea schimba în viitorul apropiat.

Bridenstine a mai spus că atât Staţia Spaţială, cât şi astronauţii care sunt acum la bordul ei sunt în siguranţă, fiind puse deja măsuri de siguranţă care ar putea preveni o catastrofă. NASA poate în orice moment să realizeze manevre în orbită pentru a muta poziţia staţiei din calea unui astfel de pericol. Se pare că bucăţile sunt destul de jos în orbită pentru a dispărea în timp.

India este acum cea de-a patra ţară din lume care a realizat un test de distrugere a unui satelit din orbită, după SUA, Rusia şi China.

Cel mai mare risc în astfel de situaţii este realizarea unui Efect Kessler. Acesta a fost descris de către Donald J. Kessler de la NASA în 1978 şi avertizează despre posibilitatea unei reacţii în lanţ în orbită, pornită de la un singur eveniment mai mic, care ar putea duce la distrugerea mai multor obiecte din orbită, rezultatul final fiind distrugerea multor sateliţi, sau întregii reţele de sateliţi din orbită. Un eveniment de tip Kessler ar putea să oprească activităţile spaţiale pentru mai multe generaţii, înainte ca obiectele periculoase care orbitează în jurul Pământului să dispară.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult