Rusia amenință că va părăsi Stația Spațială Internațională dacă SUA nu renunță la restricții

10.06.2021
Rusia amenință că va părăsi Stația Spațială Internațională dacă SUA nu renunță la restricții

Dimitry Rogozin, directorul agenției spațiale de stat Roscosmos, amenință că Rusia ar putea părăsi Stația Spațială Internațională dacă SUA nu va ridica o parte dintre restricțiile pe care le-a impus la nivel internațional asupra țării. Motivul este imposibilitatea Rusiei de a putea dezvolta noi echipamente spațiale, din lipsa unor componente care aparțin unor companii americane, sau care folosesc tehnologii americane.

Directorul Roscosmos, Rogozin, admite că restricțiile SUA au efecte negative

Rogozin spune că Rusia își va retrage suportul pentru ISS, iar Rusia își va construi propria stație spațială în cazul în care SUA nu va ridica aceste restricții. De altfel, acesta spune că restricțiile ar trebui ridicate în viitorul apropiat. Termenul pentru retragerea Rusiei de pe ISS este stabilit pentru 2025, însă sunt slabe șansele ca SUA să ia măsuri în acest sens, mai ales în condițiile în care este evident că restricțiile par să funcționeze.

Frustrarea Roscosmos provine de la lipsa accesului la piața de componente pentru dezvoltarea de noi sateliți sau alte echipamente spațiale. Rogozin spune că restricțiile puse de către SUA asupra companiilor JSC Rocket and Space Center Progress și JSC Central Research Institute of Machine Building în luna decembrie a anului trecut, împiedică completarea anumitor echipamente. Donald Trump a pus la momentul respectiv aceste companii pe lista celor care au legături cu armata Rusiei, motiv pentru care acestea necesită acum licențe speciale pentru a cumpăra tehnologii americane.

Motivul pentru care SUA nu va ridica restricțiile ar putea avea și legătură cu faptul că misiunile sale pe ISS nu mai necesită ajutor din partea Rusiei. Anterior, doar Rusia putea lansa astronauți către Stație folosind capsule Soyuz, lansate de pe Cosmodromul din Baikonur. De anul trecut însă, SUA are însă capacitatea de a lansa propriile capsule cu astronauți Crew Dragon, dezvoltate de către SpaceX.

Rusia ar putea abandona Stația Spațială Internațională

Construcția Stației Spațiale Internaționale a fost un efort comun între SUA și Rusia, dar au existat și alte contribuții din partea UE, Canada și Japonia. Astfel, dacă Rusia ar abandona ISS, stația ar rămâne în custodia celorlalte țări care au contribuit la construcția ei.

În ultimii câțiva ani, Rusia nu pare să mai investească foarte multe fonduri în Stația Spațială. Mai multe avarii au fost raportate în ultima perioadă în segmentul rusesc al ISS, precum o scurgere de aer, un sistem de oxigen stricat și chiar o toaletă stricată.

Reprezentanții NASA nu sunt de acord cu plecarea Rusiei de pe ISS, Bell Nelson, administratorul agenției spunând că ISS era un loc sigur, unde rușii și americanii puteau să lucreze împreună și să uite de politică.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult