Rusia anunţă că Avangard, noile sale rachete hipersonice, au intrat în serviciu activ. Ating viteze de până la Mach 27

02.01.2020
Rusia anunţă că Avangard, noile sale rachete hipersonice, au intrat în serviciu activ. Ating viteze de până la Mach 27

Ministerul de apărare al Rusiei a anunţat că noile sale rachete intercontinentale cu capabilităţi hipersonice, Avangard, au intrat oficial în uz operaţional. Acestea au fost anunţate în urmă cu mai mult de un an şi vor permite armatei ruse să atace ţinte de la distanţe de câteva mii de kilometri. Acestea pot fi echipate cu focoase nucleare de până la 2 megatone putere şi au fost demonstrate deja lovind o ţintă de la o distanţă de 6.000 de kilometri.

Sistemul de rachetă Avangard poate atinge o viteză hipersonică de până la Mach 27, adică de 27 de ori mai mari decât viteza sunetului, ceva greu sau chiar imposibil de interceptat folosind metodele convenţionale. Avangard poate să reziste la temperaturi de până la 2.000 grade Celsius, putând astfel să iasă şi să intre înapoi în atmosferă fără riscul de a arde la intrare. De asemenea, acest sistem îşi poate schimba rapid direcţia în zbor, putând fi greu de intuit unde va lovi în avans, chiar şi cu noi senzori.

SUA are deja în plan amplasarea de senzori în orbită pentru a detecta mai rapid lansările de rachete, în special cele hipersonice. De asemenea, există discuţii despre amplasarea de interceptoare în spaţiu, care să permită distrugerea rachetelor înainte ca acestea să atingă viteza de croazieră hipersonică, cât timp încă sunt folosite rachete convenţionale, care pun focosul pe poziţii pentru a porni propriile reactoare.

Preşedintele Vladimir Putin a spus că acest tip de armament este un răspuns la scutul anti-rachetă al Statelor Unite, chiar dacă guvernul American a spus în repetate rânduri că acesta nu este realizat pentru a se proteja de rachetele ruseşti. Ruşii însă nu cred că acest lucru este adevărat.

Tot Putin spune că Rusia este acum singura ţară echipată cu rachete supersonice. China are de asemenea astfel de proiecte în lucru, însă acestea nu sunt încă pregătite de a fi introduse în serviciu activ. Şi SUA lucrează la proiecte similare, care vor fi gata probabil în următorii doi ani. Astfel, Rusia a reuşit după mai bine de 50 de ani să întreacă SUA în materie de tehnologie de război, după ce în tot acest timp a încercat întotdeauna să ajungă din urmă inovaţiile în armament ale americanilor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult