Shutterstock, blocat în Rusia pentru o fotografie cu steagul ţării înfipt în excremente de câine

03.12.2019
Shutterstock, blocat în Rusia pentru o fotografie cu steagul ţării înfipt în excremente de câine

Shutterstock, celebrul site de fotografii „stock”, care pot fi cumpărate şi folosite în scopuri comerciale de către utilizatori, a fost blocat în Rusia. Se pare că motivul din spatele acestei decizii din partea autorităţilor a fost un set de fotografii care prezentau steagul Rusiei pe o scobitoare, înfipt în excremente de câine, în semn de protest împotriva clasei politice a ţării.

Se pare că Rusia a decis să blocheze mai întâi site-ul şi apoi să ceară scoaterea fotografiilor ofensatoare. Posibilitatea de a bloca un site atât de repede a fost posibilă datorită unei legi adoptate în luna martie, care permite autorităţilor să ia acţiuni împotriva oricărui tip de „lipsă de respect pentru sociatate, pentru ţară, simbolurile de stat ale Rusiei, constituţiei şi autorităţilor”. Există şi amenzi prevăzute în acestă lege, precum o amendă echivalentă cu 1.550 dolari americani, iar pentru o ofensă repetată o amendă dublă şi 15 zile de închisoare.

Fotografiile au fost urcate de utilizatorul Aijaphoto, sub descrierea „Steagul rusesc este înfipt în fecale de câine. Simbolizează protestele împotriva politicii din Rusia”. În urma acestei situaţii, imaginile au fost foarte repede scoase de pe site-ul Shutterstock, însă doar din versiunea accesibilă din Rusia. Cei care intră pe serviciul de fotografie din alte ţări încă pot accesa şi cumpăra fotografiile fără probleme.

Roskomnadzor, autoritatea care se ocupă cu astfel de acţiuni în cadrul guvernului rus a confirmat că site-ul Shutterstock a fost blocat pentru „insultă la adresa simbolurilor statului”, dar şi pentru că includea fotografii care prezentau moduri de sinucidere, fără să ofere exemple.

Şi cei de la Shutterstock au oferit declaraţii pentru Reuters:

„Suntem conştienţi de conţinutul care a fost declarat drept supărător pentru autorităţile din Rusia. Conţinutul a fost deja scos, iar Shutterstock continuă să lucreze cu agenţia pentru a scoate şi restul de thumbnail-uri de pe site.”

După această declaraţie, Roskomnadzor a spus că „informaţia blocată nu a fost încă ştearsă”.

Nu este clar însă dacă acest lucru înseamnă că Rusia se aşteaptă ca fotografiile să fie şterse de pe site în toată lumea, sau dacă există şi alte materiale ofensatoare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult