SpaceX doboară un nou record: o rachetă Falcon 9 a fost refolosită și a aterizat de nouă ori

15.03.2021
SpaceX doboară un nou record: o rachetă Falcon 9 a fost refolosită și a aterizat de nouă ori

Cea mai recentă lansare de rachete de la SpaceX, care a pus în orbită încă 60 de sateliți pentru rețeaua de internet Starlink, a înregistrat un nou record pentru companie. De această dată nu vorbim despre cei mai mulți sateliți lansați simultan, ci despre cele mai multe decolări și aterizări cu o singură rachetă. Modelul Falcon 9 care a ridicat de la sol încărcătura care a ajuns pe orbită a înregistrat cel de-al nouălea său zbor, fiind acum oficial racheta cu cele mai multe decolări și aterizări de până acum.

Rachetele Falcon 9 de la SpaceX sunt proiectate pentru zece reutilizări

SpaceX a dezvoltat rachetele Falcon 9 pentru până la zece reutilizări, iar acest model în particular se apropie de limitele specificațiilor după care a fost proiectat. Există mai multe rachete din portofoliul SpaceX care au mai multe lansări și care se apropie de 10, dar aceasta este prima care a reușit să decoleze și să aterizeze de nouă ori fără incidente.

Ideea din spatele rachetelor Falcon 9 este să fie cât mai economice pentru a lansa misiuni spațiale. Astfel, reutilizarea lor este probabil cea mai importantă caracteristică, scăzând mult costurile fiecărei lansări, întrucât nu trebuie construită și testată câte o rachetă nouă pentru fiecare misiune, așa cum se întâmpla în trecut. Desigur, nu toate rachetele SpaceX „supraviețuiesc” misiunilor. S-a întâmplat deja de câteva ori ca rachetele să nu reușească aterizarea, ceva ce a devenit un fel de rutină pentru echipamentele companiei.

Anterior misiunii de pe 14 martie, această rachetă SpaceX a mai fost folosită în alte patru misiuni Starlink, dar și în cadrul unor misiuni mai speciale. De exemplu, aceasta a lansat prima capsulă Crew Dragon Demo-1, care a fost trimisă în spațiu fără echipaj la bord. De asemenea, a pus pe orbită sateliți RADARSAT, o misiune pentru guvernul Canadian care a pus în orbită sateliți de observație, dar a avut parte și de o misiune eșuată pentru SiriusXM, serviciul de radio prin internet, ai cărui sateliți nu au ajuns pe orbita stabilită.

În ciuda proiecțiilor pentru 10 lansări, specialiștii SpaceX spun acum că s-ar putea ca rachetele Falcon 9 să fie mult mai rezistente de fapt. Urmează ca după ce o rachetă înregistrează lansarea cu numărul 10 să o scoată din rotație și să o analizeze pentru a hotărî dacă aceasta va mai putea fi folosită în continuare.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult