SpaceX va avea concurență în Europa: compania franceză ArianeGroup va dezvolta rachete reutilizabile

07.12.2021
SpaceX va avea concurență în Europa: compania franceză ArianeGroup va dezvolta rachete reutilizabile

Succesul companiei SpaceX este în mare parte datorat rachetelor sale reutilizabile Falcon 9, care sunt deja de câțiva ani folosite în scopuri comerciale, atât pentru a servi clienți de stat, precum NASA, cât și clienți privați, inclusiv din Europa, care doresc să lanseze sateliți, senzori sau alte obiecte în spațiu. În câțiva ani însă, s-ar putea să avem o alternativă europeană la SpaceX sub forma ArianeGroup, o companie de rachete spațiale din Franța, care va dezvolta cu susținerea guvernului francez o rachetă reutilizabilă proprie.

ArianeGroup lucrează la rachete reutilizabile, care să ofere o alternativă la serviciile oferite de SpaceX

Ministrul Finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, a făcut anunțul că ArianeGroup va dezvolta o rachetă reutilizabilă europeană. Acesta spune că racheta „trebuie să fie operațională până în 2026”, deci în termen de aproximativ 4 ani. De asemenea, acesta nu s-a sfiit să compare direct ArianeGroup cu SpaceX:

„Pentru prima dată, Europa va avea acces la un lansator reutilizabil. În alte cuvinte, vom avea propriul SpaceX, vom avea propriile Falcon 9. Vom recupera timpul pierdut pe o alegere strategică proastă făcută acum 10 ani.”, a declarat La Marie luni, în cadrul unei vizite în sediul ArianeGroup din Normandia, unde sunt testate rachetele companiei.

Inițiativa de a putea trimite misiuni în spațiu din Europa a fost unul dintre obiectivele pe care le-a stabilit președintele Franței, Emanuel Macron, în octombrie, când a anunțat un fond de investiții de 30 de miliare de euro numit „France 2030”, pentru a susține inovația în diverse domenii.

Recent însă, SpaceX pare că se confruntă cu probleme la nivel financiar. Elon Musk își avertiza în urmă cu o săptămână angajații că există un risc de faliment dacă proiectele pe care le are în dezvoltare nu vor fi finalizate cu succes în viitorul apropiat. Compania lucrează la două inițiative importante: Starship, naveta spațială care va permite călătorii către Lună și Marte, cât și Starlink, constelația de sateliți pentru internet de mare viteză oriunde în lume.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult