Elon Musk avertizează angajații: SpaceX ar putea intra în faliment

01.12.2021
Elon Musk avertizează angajații: SpaceX ar putea intra în faliment

SpaceX, compania de rachete spațiale condusă de Elon Musk, este la un pas de faliment. Cel puțin asta spune cel mai recent e-mail intern trimis de Musk weekend-ul trecut către angajații săi. Se pare că proiectul propulsoarelor Raptor, care sunt dezvoltate pentru a trimite naveta Starship în spațiu, are probleme și că eșuarea acestuia ar putea duce la falimentul companiei. Desigur, Elon Musk nu a confirmat tot ce scrie în acel e-mail, însă nici nu a negat.

Compania spațială SpaceX ar putea intra în faliment în curând

Se pare că Starship este următorul mare pariu al SpaceX, după ce proiectul Falcon a fost declarat un succes. De altfel, în ultimul an, SpaceX a avut parte de peste 25 de lansări de succes cu rachete reutilizabile Falcon 9, trimițând sute de sateliți și 12 astronauți în spațiu fără probleme.

Rachetele Raptor sunt însă foarte importante pentru succesul Starship, întrucât acestea stau la baza expansiunii interplanetare a companiei. Fără acestea, SpaceX nu va putea trimite oameni pe Lună sau pe Marte, așa cum este planul. Spre diferență de Falcon, Raptor trebuie să poată propulsa o încărcătură de 1.000 de ori mai mare, mai multă decât pot duce toate rachetele din prezent la un loc.

În e-mail, Musk a numit această situație o „criză” și un „dezastru”, care este mult mai „gravă” decât părea în urmă cu doar câteva săptămâni în urmă. De asemenea, acesta a menționat falimentul companiei și chema înapoi la birouri toți angajații pentru a continua să lucreze și în week-end, în ciuda faptului că era vorab despre weekend-ul de Ziua Recunoștinței în SUA.

Aceasta nu este prima dată când Musk face astfel de declarații

Aceasta nu este prima dată când Musk a menționat falimentul în raport cu companiile sale. Acesta a dezvăluit în trecut că atât SpaceX, cât și Tesla erau la un pas de a falimenta la începuturi, însă în cazul Tesla, un moment similar a avut loc chiar și în 2018.

Pentru a pune proiectul înapoi pe o traiectorie bună, compania va trebui să poată face teste de lansare pentru Starship la fiecare două săptămâni în 2022.

Elon Musk a răspuns la această situație cu un Tweet, spunând că falimentul nu este o imposibilitate. Totuși, acesta face situația să nu pară atât de critică, așa cum reiese din e-mail-ul trimis către angajați. Acesta spune că, în cazul unei crize, care duce la lipsa lichidităților, SpaceX ar putea intra în faliment, având în vedere că înregistrează în prezent pierderi de miliarde de dolari în cadrul proiectelor Starlink și Starship. Acesta a dat și exemplul General Motors și Chrysler, care au falimentat în criza din 2008, dar a dat și un citat din Andrew Grove, fost CEO și fondator Intel: „doar cei paranoici supraviețuiesc”.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult