Stația Spațială Internațională va ajunge pe fundul oceanului. NASA confirmă data retragerii de pe orbita Pământului

02.02.2022
Stația Spațială Internațională va ajunge pe fundul oceanului. NASA confirmă data retragerii de pe orbita Pământului

Stația Spațială Internațională și-a depășit deja durata de viață planificată inițial, NASA confirmând data la care uriașa colecție de module desfășurate pe o suprafață comparabilă unui teren de fotbal va fi coborâtă de pe orbita Pământului și trimisă către așa numitul cimitir al navelor spațiale.

Publicat pe site-ul NASA, planul de scoatere definitivă din uz a Stației Spațiale Internaționale (ISS) presupune frânarea controlată cu ajutorul unor propulsoare nu foarte puternice, determinând scăderea altitudinii orbitale și în cele din urmă contactul cu straturile superioare ale atmosferei terestre. Având în vedere numărul și dimensiunile apreciabile ale fiecărui modul ISS, ar fi nerealist să credem că acestea vor incinera fără urmă la contactul cu atmosfera, operațiunea fiind destinată să lase în urmă o vastă colecție de resturi sperăm nu foarte toxice, periculoase pentru om doar în măsura în care aceste ajung să cadă peste regiuni locuite. Din fericire, un asemenea scenariu este relativ ușor de evitat pe o planetă acoperită în proporție de 70% de oceane. Tot ce e trebuie să facă inginerii NASA este să momentul impactului cu atmosfera terestră, astfel încât resturile să cadă cât mai departe de orice zonă locuită.

Iar acea zonă, cunoscută deja drept „cimitir al navelor spațiale”, există și este cunoscută în termeni marinărești drept Point Nemo. Practic, definiția face referire la punctul din ocean cel mai îndepărtat de orice locație terestră locuită, aflată într-o zonă cu ape foarte agitate și aproape lipsită de viețuitoare din Oceanul Pacific de Sud

Pregătirea va consta în coborârea ISS de la altitudinea sa normală, de 406 kilometri, din ce în ce mai jos, până când uriașa structură va începe să fie frânată și mai mult de atmosfera terestră, determinând căderea rapidă de pe orbită.

ISS

De la inaugurarea de acum peste 20 de ani și până în prezent, ISS a funcționat în fără incidente majore, însă vechimea instalației începe să-și spună cuvântul, apărând deja cel puțin un caz în care alarmele de incendiu au fost declanșate de scurt-circuite și chiar o problemă cu depresurizarea, ambele semnalate în module rusești ale ISS. Însă în mod cert, ISS nu va putea funcționa la nesfârșit, NASA stabilind deja pentru anul 2030 termenul limită pentru pensionarea acesteia. Instalația ar urma să rămână pe orbită până în luna ianuarie 2031, când misiunea va fi încheiată prin inițierea de la distanță a manevrelor pentru de-orbitare controlată.

Dincolo de anul 2030, Stația Spațială Internațională va fi cel mai probabil înlocuită de alte proiecte cu finanțare privată, mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult