Nu e o joacă: un vehicul militar real este pilotat printr-un controller Xbox

31.07.2020
Nu e o joacă: un vehicul militar real este pilotat printr-un controller Xbox
Foto: Profimedia Images

Un vehicul blindat dezvoltat în Israel este operat prin intermediul unui controller de consolă video Xbox.

Tehnologia militară dezvoltată în Israel este, de obicei, prietenioasă cu utilizatorii. Avioanele F-4 Phantom ale IAF erau fost echipate cu oglinzi retrovizoare pentru ca piloții să nu mai întoarcă capetele pentru a vedea în spate, iar puștile de asalt Galil dispun de desfăcătoare de sticle.

Nici vehiculul blindat Carmel nu face excepție. Proiectul a fost dezvoltat, de altfel, cu ajutorul gamerilor. De aceea, vehiculul poate fi controlat prin intermediul unui controller Xbox, preferat de piloții tineri, familiarizați cu jocurile video. Pentru aceștia, volanele, pedalele și manetele din alte vehicule militare reprezintă elemente ale trecutului.

Un vehicul cu un grad ridicat de autonomie

Vehiculul, care dispune de senzori și camere pentru a „vedea” în exterior, folosește inteligența artificială pentru a găsi cea mai rapidă și sigură cale de înaintare. Carmel, construit de Israel Aerospace Industries, este echipat cu un tun automat, iar în viitor va primi, cel mai probabil, rachete antitanc și antipersoane.

Deși sunt capabili să identifice și țintească singuri inamicii, algoritmii de pe Carmel nu deschid focul fără permisiunea operatorului uman. Printre algoritmii folosiți sunt și unii inspirați de motorul grafic Unity, folosit în foarte multe jocuri video populare.

Carmel a fost gândit pentru a acționa pe străzi din orașe, un mediu foarte periculos, deoarece inamicii au foarte multe locuri în care se pot ascunde.

Foto: Profimedia Images

Vehiculul are o greutate de 35 de tone și este aproape invizibil pe radare. Mai mult, Carmel folosește un blindaj ultramodern și este echipat cu drone, care pot fi ridicate pentru a cerceta și din aer o zonă potențial periculoasă.

Echipajul este format din nouă persoane. În mod normal, vehiculele blindate de un asemnea tonaj au un echipaj dublu.

Sursa: Popular Mechanics

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult