Tehnologia panourilor fotovoltaice, la un nou record de eficiență

19.12.2020
Tehnologia panourilor fotovoltaice, la un nou record de eficiență

Fără componente în mișcare și cu durată foarte mare de exploatare, panourile fotovoltaice reprezintă una dintre cele mai sigure investiții în energie regenerabilă. Problema este că eficiența acestora nu este foarte mare, acest neajuns fiind compensat prin creșterea suprafeței acoperite.

Îmbunătățirea tehnologiei fotovoltaice poate face o diferență uriașă în cantitatea de energie generată, raportat la suprafața desfășurată. Din păcate, majoritatea inovațiilor propuse până acum vin cu dezavantajul unor costuri de fabricație semnificativ crescute.

Însă o tehnologie care implică folosirea în tandem a două materiale promițătoare, perovskite/silicon, promite costuri de fabricație reduse și eficiență record, prin exploatarea mai multor lungimi de undă ale radiației solare.

Noile panouri fotovoltaice convertesc 29.15% din energia primită de la soare în electricitate. Comparat cu eficiența 15% – 20% a panourilor fotovoltaice obișnuite, saltul de performanță este spectaculos.

Testat timp de 300 ore în condiții care simulează exploatarea reală, noul tip de celulă fotovoltaică a păstrat 95% din eficiența măsurată inițial, rezultat promițător pentru o tehnologie experimentală.

Potrivit echipei de cercetători, folosirea tehnologiei perovskite/silicon nu adaugă foarte mult la costul de fabricație. Acesta este un aspect esențial, costul de implementare redus fiind criteriu decisiv pentru adoptarea tehnologiei la scară largă.

Teoretic, tehnologia cu celule solare tandem perovskite/silicon poate atinge o eficiență cu mult peste 30%, posibilitățile pentru atingerea acestui ideal fiind discutate deja de cercetătorii implicați în proiect.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult