Urina, elementul cheie în construcții pe Lună. Clădirile vor fi imprimate 3D

12.05.2020
Urina, elementul cheie în construcții pe Lună. Clădirile vor fi imprimate 3D

Explorarea altor planete și sateliți din Sistemul Solar pare să devină o prioritate pentru agențiile spațiale din SUA și Europa (NASA și ESA), iar stabilirea de colonii pe Lună sau Marte ar putea deveni o realitate într-un viitor depărtat. Pentru că transportul materialelor de construcție de pe Pământ pe un satelit sau pe altă planetă este foarte scump și lent, cercetătorii caută metode alternative pentru construcții pe Lună folosind materialele care se găsesc la destinație. Astfel, se pare că urina astronauților ar putea fi elementul cheie pentru construirea de adăposturi pe satelitul planetei, în primă fază.

Cele mai noi descoperiri în domeniul imprimării 3D de conscrucții pe Lună ale ESA (European Space Agency), spun că ureea, cea de-a doua componentă a urinei după apă, ar putea fi folosită pentru a crea un soi de „ciment” în spațiu. Cercetătorii explorează posibilitatea de a imprima 3D clădiri folosind un geopolimer „lunar”, realizat din combinarea materialelor de pe satelitul planetei, într-o substanță care să fie la fel de puternică precum cimentul, care să poate fi turnată cu ușurință.

construcții pe luna materiale

Pentru că transportul de agenți de întărire folosiți în construcții ar fi foarte costisitor, la aproximativ 20.000 de dolari per kilogram, cercetătorii cred că pot folosi ureea extrasă din urina astronauților pentru asta. Primele teste spun că această substanță, în combinație cu materiale similare cu ceea ce s-ar putea găsi pe lună, ar fi eficientă pentru a putea fi folosită în construcții, mai ales în condițiile de temperatură de pe Lună.

De altfel, substanța rezultată, similară cu cimentul, se întărește foarte repede și poate susține greutate similară cu cea a cimentului folosit în construcții pe Pământ. Cel mai probabil, procesul de construcție ar fi unul foarte lent și va fi strâns legat de numărul de astronauți prezenți pe Lună, întrucât urina ar fi astfel o resursă limitat, fiecare astronaut putând produce o anume cantitate pe zi, care trebuie apoi filtrată pentru a recicla o parte din apă.

construcții pe lună imprimare 3d

Urmează mai multe teste în cadrul laboratoarelor ESA, chiar și în condiții de temperatură mai extreme. De asemenea, se ia în considerare ranforsarea „cimentului lunar” cu fibre de bazalt, care se găsesc de asemenea pe Lună.

Cu siguranță însă, primele construcții umane de pe Lună sau Marte vor apărea peste mulți ani, în ciuda planurilor lui Elon Musk de a coloniza o planetă în viitorul apropiat.

(via Slashgear)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult