Allview Viva i10G review

04.08.2014
Allview Viva i10G review
Construcţie, design si ergonomie

Atunci când vine vorba de telefoanele sau tabletele produse în China, cumpărătorii se gândesc adesea la modelele ieftine din gama inferioară care au invadat piaţa de câţiva ani. Dacă producătorii deja consacraţi sau lupii tineri celebri din această ţară vizează deja segmentul superior al pieţei, producătorii anonimi OEM încearcă să atace segmentul intermediar cu produse mai bune fără a-şi pierde însă avantajul preţului mic. Un astfel de produs este şi Allview Viva i10G, o tabletă Android care oferă o configuraţie interesantă cu ecran QXGA de 9,7” în format 4:3 , procesor Intel puternic şi modem 3G la un preţ de 999 de lei.

Construcţie, design si ergonomie

Probabil că unii cititori s-au gândit deja la iPad atunci când au auzit că tableta Allview oferă un ecran cu raport de aspect 4:3, rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli şi diagonală de 9,7”, însă acesta nu este singurul aspect inspirat de la celebru produs Apple. La o primă vedere, Allview Viva i10G este o copie fidelă a celebrelor tablete Apple din generaţiile iPad 2/3rd gen/4th gen, aceasta oferind o mască frontală simplă cu margini late şi detalii aproape inexistente. Tableta celor de la Allview merge însă mai departe cu simplificarea şi, deoarece Viva i10G foloseşte doar butoane software, singurul detaliu vizibil rămas în această zonă este unica perforaţie circulară a camerei foto frontale.

Suprafaţa de sticlă care acoperă integral partea frontală este încadrată de o ramă subţire din material plastic mat, aceasta fiind însă insuficient de înaltă pentru a putea proteja ecranul. Aceasta ramă se prelungeşte cu un cadrul monobloc fabricat din acelaşi material, acesta acoperind integral marginile laterale ale tabletei şi prelungindu-se şi pe extremităţile părţii posterioare. Spre deosebire de iPad, care a avut un profil cu muchii ascuţite, rama laterală de pe i10G are margini amplu curbate, care o fac mai uşor de ţinut în mână.

Allview Viva i10G: un design familiar

Toate cele patru butoane hardware, adică Power/Lock, Volume +/- şi Home sunt amplasate pe partea dreaptă a carcasei, în timp ce conectorii USB şi audio şi locaşurile MicroSD şi Mini SIM sunt amplasate în partea superioară. Celelalte două laturi ale ramei laterale sunt complet goale.

Allview Viva i10G: conectica din partea superioară a carcasei

Partea din spate este acoperită în marea sa parte de un capac plat din aluminiu şlefuit, acesta fiind atât un detaliu cu rol estetic cât şi un sistem pentru disiparea căldurii interne. Pe acest capac sunt amplasate şi cele două difuzoare, însă distanţa infimă dintre acestea exclude orice posibilitate de redare stereofonică.

Allview Viva i10G: spatele este acoperit cu aluminiu

Tabletele sau telefoanele făcute cu un cost de producţie cât mai mic posibil reuşesc arareori să ofere o construcţie satisfăcătoare. Tableta Allview i10G este o excepţie deoarece carcasa este bine rigidizată, lipiturile dintre rama ecranului şi carcasă sunt bune, iar jocul butoanelor este tolerabil, în ciuda asamblării cam neglijente. Materialele sunt zdrobitor de banale, însă nici nu ne-am fi aşteptat să fie altfel în cazul unui produs din această gamă de preţ.

Allview Viva i10G: o construcţie în general bună (cu mici excepţii)

Având dimensiuni de 239 x 180 x 9,25 milimetri şi o greutate de 588 de grame, Allview i10G pare puţin cam mare şi cam grea pentru standardele actuale. Ţinând cont că aceasta este cu 73 de grame mai uşoară şi cu câţiva milimetri mai mică decât tabletele iPad de la care s-a inspirat, putem considera că parametrii fizici sunt mai mult decât onorabili. La urma urmei, iPad 2, 3rd gen sau 4th gen nu au avut nici o problemă să fie cele mai populare tablete din lume cu aceste dimensiuni, iar Allview i10G face parte pe deasupra şi dintr-o gamă net inferioară.

Ecranul în format 4:3 nu este agreat de consumatorii de conţinut video sau de jocuri, aceştia preferând mult mai comunele ecrane 16:9 sau 16:10. Pentru cei care citesc cărţi în format electronic sau browsează intensiv, o tabletă cu ecran 4:3 în poziţie verticală oferă însă un mediu mult mai bun. Autorul acestor rânduri este un vechi utilizator de iPad, iar Allview Viva i10G a fost tableta Android care s-a apropiat cel mai mult din punct de vedere ergonomic de produsul cu care m-am obişnuit.

Părţi pozitive

Ecran IPS QXGA bun
Platformă hardware puternică
Conectivitate 3G
Construcţie bună pentru această clasă

Părţi negative

Autonomie
Versiune veche de Android
Camere foto
Supraîncălzire

Urmărește Go4IT.ro pe Google News