Android 14 va permite un mic compromis între securitate și viteza deblocării ecranului

12.07.2023
Android 14 va permite un mic compromis între securitate și viteza deblocării ecranului

Deja suportată pe unele dispozitive care rulează versiuni personalizate de Android, funcția de auto-confirmare a codului PIN va putea fi bifată pe orice dispozitiv cu Android 14.

Deși, nu foarte sigur, codul PIN de formă numerică funcționează ca o ultimă barieră împotriva atacatorilor care reușesc să depășească mijloacele uzuale de autentificare biometrică, păstrarea unui protocol care să îngreuneze cât mai mult încercările de ghicire având o importanță crucială pentru securitatea în ansamblu a platformei Android.

Introdusă ca o măsură de securitate, activarea tastei Enter după introducerea codului PIN are scopul de introduce o „pauză” intenționată între încercările repetate pentru deblocarea ecranului Android. Totuși, măsura este departe de a fi cu adevărat eficientă împotriva atacurilor brute-force, principalul rezultat fiind doar frustrarea utilizatorilor și prelungirea cu aproximativ o secundă a timpului petrecut în meniul Lock Screen.

Astfel, cu o simplă bifă în meniul de configurare Lock Screen, posesorii de telefoane și tablete cu Android 14 vor putea sări peste etapa tastei Enter, obținând deblocarea ecranului imediat ce codul PIN a fost introdus. În schimb, Google ar putea folosi alte mijloace pentru descurajarea încercărilor de ghicire a codului PIN, cum ar fi introducerea unui timp de așteptare după fiecare încercare și blocarea temporară a accesului după un anumit număr de încercări eșuate. Cam, ce face și Apple de mulți ani încoace.

Vestea bună este poți ocoli deja „provocarea” codului PIN. Tot ce ai de făcut este să setezi în plus și o metodă de autentificare biometrică, cum ar fi senzorul de amprentă, obținând deblocarea practic instantanee a telefonului, fără ca meniul Lock Screen să mai fie afișat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult