Apple limitează consumul de RAM pe iPad, chiar și pe modelele cu 16 GB disponibili

29.05.2021
Apple limitează consumul de RAM pe iPad, chiar și pe modelele cu 16 GB disponibili

Apple este o companie care obișnuiește să impună tot felul de limite pe software-ul și hardware-ul care rulează pe dispozitivele sale. Totodată, multe dintre smartphone-urile și tabletele companiei sunt echipate cu foarte puțină memorie RAM, chiar dacă în ultimii ani modelele iPad Pro au început să ofere hardware competitiv chiar și cu laptop-urile de top ale companiei. Se pare însă că în ciuda memoriei extinse, aplicațiile rămân însă limitate la doar 5 GB memorie RAM pe care o pot folosi.

Tabletele iPad Pro nu pot fi folosite la capacitate maximă, momentan

iPad Pro cu M1 poate fi configurat cu procesor cu 8 sau 16 GB memorie RAM, la fel ca în cazul modelelor Mac Mini, iMac, MacBook Air și MacBook Pro. Asta pentru că memoria RAM este instalată direct pe procesorul Apple M1. În timp ce toate celelalte dispozitive rulează macOS, un sistem de operare desktop care nu are limitări pentru utilizarea memoriei RAM, iPad Pro rulează iPadOS, care încă include o limitare pentru dezvoltatori.

Este vorba despre o limită de maximum 5 GB memorie RAM accesibilă de fiecare aplicație în parte. Chiar dacă dispozitivul include mai mult RAM, fiind disponibile iPhone-uri cu 6 GB RAM în gama iPhone 12 Pro, sau tablete iPad Pro cu 6 GB RAM încă din 2020, fiecare aplicație în parte poate să ocupe doar 5 GB. Dacă aplicațiile depășesc această limită, acestea se vor închide automat, întrucât sistemul de operare nu permite asta.

Mai interesant este că în trecut, aplicațiile permiteau profiluri diferite de operare, în funcție de dispozitiv. Astfel, pe un iPad Pro cu 6 GB RAM puteai folosi 4,5 GB RAM. Acum pe un iPad Pro cu M1 poți folosi 5 GB, indiferent dacă ai versiunea cu 8 sau 16 GB RAM. Motivul pare să fie faptul că aceste dispozitive au fost lansate spre finalul „vieții” sistemului de operare iOS 14. Probabil că update-ul la iOS/iPadOS 15 va adăuga suport pentru mai multe profiluri RAM pentru dezvoltatori.

Este ciudat însă că, din acest motiv, nu este nicio diferență în utilizarea unui iPad Pro cu 8 GB RAM sau 16 GB RAM, pentru că aplicațiile vor rula identic. Vei putea ține mai multe în fundal înainte ca acestea să se închidă și vei beneficia de mai multă stocare pe cele cu 16 GB (1 sau 2 TB), dar în rest tabletele se vor comporta identic.

Vom afla mai multe despre următoarea versiune software de la Apple la conferința online WWDC, care va debuta pe 7 iunie. Tradițional, Apple dezvăluie noile sale noutăți în materie de software pentru toate dispozitivele.

sursa: macrumors

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult