Apple pregătește ecrane OLED mai luminoase și mai durabile pentru iPad Pro și MacBook Pro

04.11.2021
Apple pregătește ecrane OLED mai luminoase și mai durabile pentru iPad Pro și MacBook Pro

Comparat cu ecranele OLED pentru smartphone, cele pentru iPad Pro și MacBook Pro vor fi în esență două ecrane OLED suprapuse, cu ceva tehnologie prinsă la mijloc. Scopul este acela de a oferi simultan mai multă luminozitate și longevitate. În schimb, costurile de fabricație sunt mai mult decât duble.

Principalul motiv pentru care Apple ezită să aducă tehnologia OLED pe dispozitivele din gama iPad și MacBook, este faptul că acestea au o durată medie de utilizare mai mare decât telefoanelor iPhone, timp suficient pentru ca uzura accelerată a ecranelor OLED să-și arate efectele. De aceste probleme se lovesc deja cei care au ales să experimenteze cu televizoare OLED în rolul de monitoare pentru PC, desktopul Windows lăsând urme „adânci” pe ecranele concepute mai degrabă pentru vizionarea de filme. Din păcate, problema se poate repeta foarte ușor și la dispozitivele mobile sus menționate, dacă Apple investește într-o soluție capabilă să amelioreze limitările tehnologiei OLED.

Deși, cel puțin pe partea de costuri, este un exces, dublarea ecranului prin contopirea a două straturi OLED rezolvă majoritatea problemelor, ecranele suprapuse oferind mult mai multă luminozitate fără dezavantajul uzurii accelerate și chiar a consumului de energie, din moment ce tehnologia nu mai este împinsă atât de aproape de limite.

Vestea proastă este că pentru a funcționa corect, ansamblul rezultat trebuie să împrumute și ceva tehnologii din sfera ecranelor LCD, asigurând că imaginea păstrează claritatea și aspectul dorit. Nu poate fi omisă nici tehnologia LTPO, până acum întâlnită doar la cele mai avansate ecrane OLED pentru iPhone. Practic, aceasta reduce în mod decisiv consumul de energie. Problema este că toate acestea adaugă multe etape în procesul de fabricație, care pot crește semnificativ costurile finale.

În prezent, ecranele OLED pentru smartohone folosesc abordări exclusiv bazate pe un singur strat, însemnând că fiecare sub-pixel roșu-verde-albastru constituie o singură sursă de lumină, producătorii smartphone mizând pe ideea că luminozitatea maximă enunțată în listele cu specificații nu trebuie susținută decât pentru perioade foarte scurte de timp. Iar în restul timpului, utilizatorii vor prefera să favorizeze conservarea bateriei folosind cea mai redusă intensitate a iluminării sugerată în modul „auto”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult