Cum arăta Microsoft Courier, precursorul Surface Duo pe care Microsoft l-a dezvăluit în anul 2009

31.08.2020
Cum arăta Microsoft Courier, precursorul Surface Duo pe care Microsoft l-a dezvăluit în anul 2009

Surface Duo nu este prima tabletă cu două ecrane creată de Microsoft, această distincție revenind lui Microsoft Courier, un dispozitiv prezentat în anul 2009 care promitea să lase în offsaid rivalul iPad încă dinainte ca Apple să îl prezinte oficial, un an mai târziu.

Privind în retrospectivă, crearea tabletei Microsoft Courier cu 10 ani înainte ca dispozitivele cu ecran pliabil să devină realitate a fost un exercițiu remarcabil de viziune din partea inginerilor Microsoft. Dar, în mod ironic, produsul care ar fi putut transforma Microsoft într-un adversar redutabil pentru Apple tocmai pe segmentul mobile a fost ucis din fașă tocmai de lipsa suportului software. Autoritate de necontestat pe segmentul PC, Microsoft părea că nu știe exact la ce ar putea folosi noul gadget, livrând publicului o demonstrație care se învârtea exclusiv în jurul produselor Microsoft pentru productivitate, fără a lua măcar în considerare potențialul dispozitivului ca și mașină pentru divertisment la purtător, în era internetului.

Ce-i drept, conceptul de aplicații mobile într-un ecosistem separat de platforma PC, era ceva nou la vremea aceea, încercarea Microsoft de a „potcovi” funcționalitatea unui PC pentru treburi serioase unui dispozitiv care trebuia să fie mai întâi intuitiv și distractiv de folosit fiind oarecum scuzabilă. La final, perspectiva susținerii unui dispozitiv cu potențial încă nedovedit prin dezvoltarea cu costuri enorme a unui întreg ecosistem software, a fost considerată un risc prea mare pentru compania care tocmai dezvăluia Windows 7.

Probabil că nu vom ști niciodată dacă Microsoft a subestimat potențialul creației sale, sau s-a temut de lipsa de inadecvare a platformei Windows CE pe care aceasta se baza, considerând că ar intra mult prea nepregătit în competiție cu Apple. În condițiile în care cel din urmă se afla deja la cea de-a treia generație iPhone și părea de neoprit pe segmentul mobile, probabil că șansele pentru un succes imediat erau într-adevăr nul, dar Microsoft putea continua pe direcția aleasă. Cert este că tableta Microsoft Courier, echipată tot cu două ecrane identice a câte 7 inch fiecare, suport multi-touch și stylus în pachetul cu accesorii, a fost amânată pe termen nelimitat.

Având în vedere resursele de care Microsoft dispune pe partea de dezvoltare software, faptul că înlocuitorul Surface Duo sosește la mai bine de 10 ani distanță nu este neapărat o dovadă de perseverență, compania punând între timp Windows Phone pe lista de eșecuri răsunătoare, fără ca designul Microsoft Courier să fi fost măcar luat în considerare cu această platformă.

Astfel, putem spune că dezvoltarea Surface Duo este mai degrabă o consecință a emergenței dispozitivelor cu ecran pliabil, configurația cu două ecrane distincte servind doar ca o platformă relativ low-cost pentru dezvoltarea suportului software, pe termen ceva mai lung Microsoft adresând inclusiv noua nișă de piață.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult