Cum arată noua tabletă iPad Pro cu ecran Mini LED, dezasamblată (VIDEO)

07.06.2021
Cum arată noua tabletă iPad Pro cu ecran Mini LED, dezasamblată (VIDEO)

Deși, nu la fel de bune ca soluțiile OLED, ecranele LCD cu tehnologie Mini LED constituie un upgrade semnificativ pentru gama iPad Pro.

Alături de introducerea noii familii de chipseturi Apple M1, ecranul LCD cu tehnologie Mini LED, denumit XDR Display, îmbunătățește semnificativ atât calitatea imaginii, cât și unghiurile de vizibilitate ale ecranelor LCD. Practic, în locul uneia sau, cel mult, câteva module LED plasate în zone cheie ale ecranului, avem o matrice formată din mii de LED-uri miniaturale, dispuse în mod uniform imediat sub suprafața ecranului. Rezultatul este iluminarea mult mai uniformă și controlabilă zonal, facilitând implementarea tehnologiei Local Dimming cu o acuratețe de invidiat. Astfel, întunecarea selectivă a imaginii facilitează obținerea unui nivel superior de contrast, redând un negru aproape perfect în porțiunile întunecoase din imagine, fără a sacrifica strălucirea zonelor bine iluminate.

Deși este foarte interesantă și promițătoare, tehnologia Mini LED nu este lipsită de limitări. Spre exemplu ecranul LCD + sursă de lumină Mini LED este în continuare mult mai gros decât un panou OLED. În plus, acesta nu poate fi de tip flexibil, iar unghiurile de vizibilitate, deși lărgite, sunt în continuare mai puțin permisive decât la ecranele OLED. Avem însă și avantaje, cum ar fi eficiența superioară a consumului de energie și costurile, per total, mai reduse.

Ajungând și la partea de dezasamblare, separarea ecranului Mini LED în subansamblele constituente nu este tocmai ușoară, presupunând folosirea suflantei cu aer cald și suficientă forță aplicată selectiv. Iar cum accesarea componentelor interne se face prin detașarea prealabilă a ecranului, nu prea ai cum să intervii asupra tabletelor iPad Pro Mini Led (ex. pentru înlocuirea acumulatorului) fără să treci mai întâi de ecranul fixat cu adeziv puternic.

La interior putem vedea placa electronică construită în jurul puternicului chipset Apple M1, dar și antena 5G pentru acces la reșțele mobile. Per total, experții iFixit nu se arată prea impresionați de reparabilitatea noului iPad Pro.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult