Cum arată prototipul primei tablete cu Firefox OS, realizat de Foxconn

04.06.2013
Cum arată prototipul primei tablete cu Firefox OS, realizat de Foxconn

Ajuns deja într-un stadiu avansat cu dezvoltarea propriului sistem Firefox OS, Mozilla a încheiat un parteneriat important cu gigantul Foxconn, unul dinte cei mai mari producători de electronice din lume, pentru realizarea primei tablete cu Firefox OS.

Foxconn pregăteşte lansarea unei tablete ieftină cu Firefox OS

Regăsindu-se într-o poziţie similară celeia în care se afla şi HTC în perioada anilor 2006-2007, Foxconn (companie chineză cunoscută până de curând sub numele Hon Hai Precision Industry Comp.) este pe cale să-şi depăşească statutul de simplu fabricant implicat în asamblarea de produse pentru diverse companii OEM (spre exemplu Apple), testând piaţa cu propriile design-uri de tablete şi smartphone.

Dacă până acum mai toate produsele de creaţie proprie, printre care şi unele vândute sub brand-ul altor companii, au avut la bază sistemul de operare Android, situaţia s-ar putea schimba în curând dacă parteneriatul pentru Firefox OS se dovedeşte unul viabil. De vină sunt costurile secundare prea mari legate de licenţierea unor tehnologii Android brevetate de alte companii (spre exemplu Microsoft). Având la dispoziţie un sistem FIrefox OS ce nu implică alte costuri ascunse, Foxconn poate concentra bugetul alocat pentru partea de hardware şi design, lansând modele smartphone şi tablete cu mai bun raport calitate/preţ decât este posibil în acest moment cu platforma Android.

Prin contractul semnat, Foxconn devine cea de-a 19 companie intrată în clubul Firefox OS, alături de Huawei, ZTE şi LG, urmând să aducă pe piaţă primele produse cu Firefox OS spre a doua parte a acestei veri.

La fel ca şi Android, Firefox OS este un sistem de operare derivat din nucleul Linux, dar cu mai puţin bagaj nedorit adunat sub forma unor tehnologii brevetate pentru care trebuie plătite taxe de licenţiere. La fel ca şi Huawei, LG şi ZTE, dispozitivele cu Firefox OS realizate de Foxconn vor avea ca principale pieţe de desfacere ţări cu economii emergente, cum ar fi China, Brazilia şi Mexic, unde relativa lipsă de facilităţi avansate poate părea mai puţin importantă dacă preţul de achiziţie este suficient de mic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult