Ecranul tabletei Nexus 7 are probleme, spun experţii

25.07.2012
Ecranul tabletei Nexus 7 are probleme, spun experţii

Cu un număr covârşitor de aprecieri pozitive primite deopotrivă din partea publicaţiilor IT de profil şi utilizatori obişnuiţi, tableta Nexus 7 este fără îndoială un succes răsunător pentru Google, spre invidia producătorilor mai mici care încearcă să supravieţuiască în piaţa tabletelor Android.

Google Nexus 7

Cu excepţia câtorva probleme izolate, în care s-au raportat probleme cu fixarea necorespunzătoare a ecranului, tableta Nexus 7 nu a avut parte de incidente majore. Cu toate acestea, conform unui expert al companiei DisplayMate Technologies – producătoare de echipamente profesionale pentru calibrarea şi testarea monitoarelor – ecranul tabletei Nexus 7 “lasă mult de dorit în anumite privinţe”. Raymond Soneira a declarat că multe din imaginile standard folosite în testele DisplayMate “arată spălăcit, asemănându-se cu fotografii supraexpuse din care lipsesc detalii în zonele puternic iluminate, iar restul imaginii denotă un contrast redus şi culori slabe ”. Totuşi, Soneira se contrazice mai departe în declaraţii, spunând că ecranul este “de bună calitate”.

Rugat să-şi clarifice părerile exprimate, Soneira a declarat că “Luat de-o parte, ecranul LCD este excelent, având luminozitate bună, rată mare de contrast, gamut excelent de culoare şi saturaţie. Problemele sunt date calibrarea iniţială făcută în fabrică, unde parametrii ecranului sunt mult exageraţi, astfel că imaginile redate capătă un aspect spălăcit”. Într-o altă declaraţie dată pe blog-ul personal, Soneira explică cum exagerarea setărilor este o practică comună pentru ecranele de slabă calitate, menită să dea impresia unor imagini mai strălucitoare decât ar fi posibil în mod normal. În cazul tabletei Nexus 7, această tactică nu doar că nu este necesară, dar chiar degradează performanţele unui ecran altfel foarte bun.

Chiar dacă venind de la un expert cu renume în domeniul ecranelor, aceste critici ar trebui tratate cu seriozitate, realitatea arată că problemele semnalate sunt doar rareori observate de utilizatori obişnuiţi. Cel puţin teoretic, ajustarea setărilor de calibrare pentru ecran poate fi făcută cu minime eforturi şi pentru utilizatorii care deţin deja o tabletă Nexus 7, printr-un simplu update de firmware.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult