Evoluţia tabletelor în 2014: mai mult 3G şi mai mult Windows, dar piaţa modelelor mici va scădea

22.01.2014
Evoluţia tabletelor în 2014: mai mult 3G şi mai mult Windows, dar piaţa modelelor mici va scădea

Conform IDC, evoluţia pieţei tabletelor din acest an va fi caracterizată de scăderea cotelor de piaţă a platformelor iOS şi Android în favoarea platformei Windows. Conform previziunile, cumpărătorii care vor opta însă în pentru platforma Windows vor prefera versiunea x86 a sistemului de operare, Windows RT urmând să piară şi mai mult din deja infima sa pondere.

În cursul acestui an, IDC se aşteaptă ca numărul de tablete vândute să crească de la cele 221 de milioane de unităţi, livrate în cursul anului trecut, la 270 de milioane. Peisajul sistemelor de operare va aduce scăderi uşoare ale popularităţii platformelor Android şi iOS, care vor scădea de la cotele actuale de 60,8%, respectiv 35%, la 60,7 şi 33,1 procente.

De această modificare va profita Microsoft, platforma Windows urmând să se bucure de o creştere de la 3,2 la 5,7 procente. Această creştere va fi generată însă doar de interesul crescut pentru tablete x86 care folosesc Windows 8.1, nepopularul Windows RT, având deja o cotă de piaţă mai mică de 1%, urmând să scadă în continuare.

Pe termen lung, IDC se aşteaptă ca piaţa tabletelor Windows să atingă o cotă de piaţă de 10,2 procente în cursul anului 2017, Android şi iOS urmând să scadă la 58,8, respectiv 30,6 procente. Creşterea interesului pentru platforma Microsoft va fi susţinută de creşterea interesului pentru tablete în mediu educaţional şi business, unde aplicaţiile desktop reprezintă un avantaj extrem de important.

IDC subliniază şi alte tendinţe interesante care se vor putea observa în cursul acestui an. Ponderea tabletelor cu conectivitate 3G/4G va creşte de la cifra de 27,5 procente, care a fost atinsă în 2013, la 34,7 procente. Piaţa tabletelor cu ecrane de cel mult 8” se va deteriora, aceasta urmând să atingă un maxim de 57% din totalul tabletelor vândute şi apoi să înceapă să scadă sub asediul telefoanelor-gigant, o piaţă concurentă care va cunoaşte, conform pronosticurilor, o ascensiune rapidă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News