GPD Win 2: consolă portabilă performantă pentru fanii jocurilor de PC

19.12.2017
GPD Win 2: consolă portabilă performantă pentru fanii jocurilor de PC

GPD Win este un dispozitiv foarte interesant, orientat în special către gamerii care sunt interesaţi de portabilitate, echipat cu Windows 10. Modelul din prezent foloseşte însă la bază platforma Intel Atom, foarte limitată în capabilităţi, oferind performanţă slabă pentru rularea unor jocuri moderne cu grafică 3D, însă potrivită pentru titluri mai vechi sau jocuri 2D. Se pare însă că generaţia a doua, GPD Win 2, va încerca să aducă performanţă mult mai bună, adoptând procesoare Intel Core M şi SSD-uri de mare viteză.

Noul GPD Win 2 nu a fost momentan anunţat şi prezentat în imagini oficiale, însă fotografii şi detalii despre acesta au apărut pe reţeaua de socializare Baidu din China. Acesta urmează să fie dezvăluit în luna ianuarie, într-un program de crowdfunding, asemeni primei generaţii, cei care fac o pre-comandă în acest fel urmând să primească primele unităţi în primăvara lui 2018.

În termeni de design, GPD Win 2 este foarte similar cu modelul precedent, oferind un design clamshell, cu un display HD (1.280 x 720 pixeli) de 6” în partea de sus, alături de toate butoanele necesare pentru gaming şi o tastatură completă în partea de jos. La interior, GPD Win 2 va beneficia de un procesor Intel Core M3-7Y30, mult mai performant decât vechiul Atom X7-Z8750, în timp ce vechiul modul de memorie eMMC este înlocuit cu un SSD M.2 de 128 GB, care poate fi schimbat uşor de utilizator. De asemenea, există un slot pentru card-uri microSD compatibil cu viteze UHS-II. Cu 8 GB memorie RAM, un port USB 3.0 TYpe A, un port Type-C şi un port micro-HDMI, GPD Win 2 devine un mini-laptop de buzunar, putând rula orice aplicaţie de tip office pentru Windows şi accepta majoritatea accesoriilor pentru PC-uri.

Alături de detaliile despre noul GPD Win 2 au apărut şi nişte grafice care compară performanţa noului model faţă de cea a originalului, rezultatele fiind impresionante. Modelul Core M3 folosit este de două ori mai performant în jocuri decât Atom-ul mai vechi, jocuri precum Grand Theft Auto V, Overwatch, DOTA 2 sau The Elder Scrolls V: Skyrim depăşind 30 sau chiar 60 de cadre pe secundă în rezoluţia nativă a dispozitivului, fiind complet jucabile, fără mari compromisuri. Desigur, testele nu spun nivelul de detalii folosit, însă putem presupune că este vorba despre cel mai scăzut, în fiecare dintre aceste titluri.

Având în vedere configuraţia hardware, este posibil ca GPD Win 2 să vină la un preţ considerabil mai mare decât cel al originalului, însă pentru cei care vor să poată juca multe titluri relativ moderne în mişcare, investiţia ar putea să merite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult