iPad Mini 6, reclamat pentru noi probleme cu decolorarea ecranului LCD

06.10.2021
iPad Mini 6, reclamat pentru noi probleme cu decolorarea ecranului LCD

Deși pare să fie un succes pentru Apple, iPad Mini 6 atrage atenție nedorită pentru multiple probleme legate de funcționarea ecranului LCD.

Se pare că ecranul folosit pentru construcția Mini 6 nu ar fi chiar la nivelul de performanță și calitate așteptat de produsele Apple.

O primă problemă ar fi așa numitul ”efect jeleu”, manifestat atunci când faci scroll prin pagini web, documente sau feed-uri de social media ținând tableta în orientare verticală. Acest lucru sugerează că ecranul este configurat în așa fel încât să fie folosit predominant în mod orizontal. Particularitate a tehnologiei LCD, împrospătarea imaginii nu se face simultan pentru întreaga suprafață a ecranului, ci în mod gradual pornind de la un capăt al ecranului. În general, oamenii percep mai puțin întârzierea apărută dacă împrospătarea imaginii se face pe direcția în care se mișcă imaginea pe ecran. Problema ar fi că inginerii Apple au apreciat greșit modul predominant în care utilizatorii vor folosi noua tabletă compactă, selectând un ecran la care împrospătarea imaginii se face pe axa scurtă a ecranului, mai potrivită pentru vizionare în modul orizontal. În stilul caracteristic, Apple neagă existența acestei probleme, spunând că efectul manifestat reprezintă un comportament normal al ecranului LCD.

Însă potrivit mărturiilor lăsate de utilizatori, cea de-a șasea generație iPad Mini ar fi livrată și cu defecte de fabricație la nivelul ecranului Liquid Retina, manifestate prin distorsionarea și decolorarea imaginii în anumite zone. Problema se manifestă la apăsările mai energice pe suprafața touch, mai ales atunci când tableta este utilizată în modul portret și, eventual, manevrată cu o singură mână. Totodată, efectul este mai vizibil la folosirea interfeței Dark Mode și în imaginile redate pe fundal închis.

Acest nou defect este relativ comun la ecrane LCD montate incorect, sau într-o carcasă ce a suferit deformări (ex. scăpată pe jos), orice presiune exercitată pe spatele ecranului putând afecta funcționarea corectă a sursei de lumină LED. Și cum decolorarea imaginii apare în aceeași zonă, pe colțul dreapta-sus al ecranului, probabilitatea ca la sursa neplăcerilor să fie o problemă de proiectare sau asamblare incorectă a tabletei sunt foarte mari.

Având în vedere faptul că numărul reclamațiilor încă nu este foarte mare, este posibil ca Apple să anunțe o rechemare generală a acestui model. Mai degrabă, clienții Apple nemulțumiți vor avea posibilitatea să solicite înlocuirea gratuită a tabletei, cu un exemplar iPad Mini 6 care nu prezintă acest defect.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult