iPad Mini 6 și iPad 9, surprizele evenimentului Apple. Una primește design nou

14.09.2021
iPad Mini 6 și iPad 9, surprizele evenimentului Apple. Una primește design nou

Chiar dacă ne așteptam să primim mai multe informații despre o nouă generație de căști AirPods 3, Apple ne-a făcut o surpriză și a anunțat noile sale tablete iPad 9 și iPad Mini 6. Acestea nu sunt numite însă direct așa, întrucât niciuna nu are „oficial” o cifră în nume. Noul iPad și Noul iPad Mini sunt cele mai performante tablete din categoriile lor, spune Apple, comparându-le cu cele mai bine vândute tablete și laptop-uri cu ChromeOS, pe care le întrec lejer în performanță.

iPad Mini 6

Cel mai mare upgrade pe segmentul tablete de la Apple îl reprezintă noul iPad Mini 6, care, pentru prima dată, își schimbă design-ul. În ciuda faptului că păstrează dimensiunile compacte, ecranul crește de la 7,9 la 8,3” în diagonală (rezoluție 2.266 x 1.488 pixeli). Acesta împrumută design-ul de la modelele iPad Pro și iPad Air, cu margini drepte și o ramă subțire în jurul ecranului. Display-ul este laminat, are luminozitate de 500 nits și este compatibil cu Apple Pencil 2. De fapt întreaga tabletă este, permițând încărcare wireless a acestuia și atașarea magnetică pe latura din dreapta.

ipad mini gaming

Butonul de Home dispare, însă senzorul de amprentă Touch ID rămâne, integrat în butonul Power, la fel ca iPad Air 4. De altfel, butoanele de volum au fost mutate de pe laterala din stânga, în partea de sus în stânga, având astfel toate butoanele pe o singură parte.

Printre upgrade-uri se poate remarca procesorul Apple A15 Bionic, același model folosit pe iPhone 13 Pro și Pro Max cu 5 nuclee pentru GPU, dar și faptul că face trecerea de la port Lightning la USB-C. Astfel, tableta iPad Mini 6 este acum compatibilă cu multe accesorii externe și permite mai multe cazuri de utilizare de productivitate.

ipad mini usb camera

Desigur și camerele foto au fost îmbunătățite. Cea principală este cu siguranță un model mai vechi de pe iPhone, însă cea principală este aceeași pe care am întâlnit-o de curând pe iPad Pro cu procesor M1, cu obiectiv ultrawide și capabilitatea Center Stage, care te urmărește în cadru în aplicații de chat video precum Zoom sau FaceTime.

Difuzoarele stereo sunt acum dispuse pe laterale în mod landscape, pentru o experiență audio îmbunătățită, la fel ca pe iPad Air și Pro. Desigur, Apple integrează modem 5G pe modelele cu modem.

ipad mini 2

iPad Mini 6 pornește de la un preț de 549 euro pentru varianta de 64 GB și 719 euro pentru 256 GB. Variantele „Cellular” costă 719, respectiv 889 euro.

iPad 9

Tableta iPad 9, sau „Noul iPad” a primit cel mai mic upgrade de design. Asta pentru că a rămas exact la fel la exterior. Apple s-a concentrat pe îmbunătățirea hardware-ului intern, păstrând însă compatibilitatea cu toate accesoriile de până acum de pe modelele iPad 7 și 8, precum tastaturi sau Apple Pencil din prima generație.

ipad 9 new ipad

iPad 9 are acum la interior procesorul Apple A13 Bionic, același pe care l-am văzut prima dată pe iPhone 11, în urmă cu doi ani, în continuare un procesor foarte puternic. Acesta este, conform Apple cu de 3 ori mai rapid decât cel de pe cel mai bine vândut Chromebook și de 6 ori mai rapid decât cel din cea mai bine vândută tabletă cu Android.

Printre îmbunătățiri se remarcă și camera ultra wide cu Center Stage, la fel ca pe iPad Mini și Pro, alături de procesorul de imagine care va realiza fotografii și conferințe video la calitate mai bună. Ecranul de 10,2” nelaminat primește acum și suport pentru tehnologia True Tone, care schimbă temperatura de culoare în funcție de lumina ambientală. Această funcție este de mulți ani pe alte modele iPad mai scumpe, iPhone și computere Mac.

Apple prezintă iPad 9 drept o tabletă pentru productivitate, consum de conținut și școală, prețul său pornind de la 379 de euro, la fel ca anul trecut. Diferența este că modelul de bază are acum 64 GB, față de 32 GB. Modelul superior, de 256 GB costă 549 euro. Există și variante cu LTE la 519 euro, respectiv 689 euro.

iPad Mini 6 și iPad 9 pot fi comandate acum în SUA și alte câteva țări și vor începe livrările începând cu data de 24 septembrie. Probabil că vor veni în România simultan cu iPhone 13.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult