Lenovo Yoga Book YB1-X90F – tabletă convertibilă cu design inovator (REVIEW)

06.12.2016
Lenovo Yoga Book YB1-X90F - tabletă convertibilă cu design inovator (REVIEW)
Prezentare

Ieşind în evidenţă prin designul ieşit din tipar, Yoga Book YB1-X90F combină avantajele unei tastaturi dedicate cu flexibilitatea unei suprafeţe touch pe care poţi scrie şi desena.

Prezentare

Cu aparenţa unui caiet de notiţe ceva mai elegant, noul portabil YogaBook încearcă să ofere funcţionalitatea unui laptop din formatul unei tablete. Oferit într-o carcasă cu finisaj gri-antracit, contrastând cu balamaua Yoga dublu-articulată inspirată din designul ceasurilor de lux, Yoga Book YB1-X90F transmite impresia unui produs de lux, contrastând cu preţul de achiziţie păstrat la un nivel încă accesibil.

Disponibil în versiune cu Windows 10 sau Android 6.0, portabilul oferă un ecran touch de 10.1” cu rezoluţie 1920×1200 pixeli, care poate fi pliat pentru folosirea în modul tabletă.

În modul laptop, tastatura este reprezentată grafic pe o suprafaţă touch aproximativ egală cu diagonala ecranului principal. Iluminată la atingere, tastatura hibridă este asistată cu funcţia de vibraţii, al cărei rol este de a recrea senzaţia de apăsare fizică. În spaţiul rămas este reprezentat şi un touchpad de mărime potrivită, folosit ca alternativă pentru ghidarea cursorului pe ecran.

Profitând de avantajele suprafeţei touch de mari dimensiuni, Lenovo a inclus în pachetul cu accesorii şi un stylus. Folosibil şi pe ecranul principal, acesta îşi arată cu adevărat utilitatea după ce îl echipăm cu un vârf de scriere. Folosind suprafaţa touch ca suport pentru coala de hârtie, Yoga Book ne permite să digitizăm scrisul şi notiţele de mână în timp real, fără să mai apelăm la alte accesorii ajutătoare.

Hardware                           

Constrâns de dimensiunile reduse, Yoga Book YB1-X90F schimbă platforma Core-i cu alternativa Atom X5 mai prietenoasă cu bateria. În cazul de faţă avem de-a face cu implementarea mai performantă Atom X5 Z8550, un procesor quad-core cu frecvenţă de până la 2.4 GHz, ajutat cu 4GB memorie RAM. Memoria internă de 64 GB poate fi extinsă ataşând un card microSD.

Lenovo Yoga Book – specificaţii:

 • Nume model: YB1-X90F
 • Ecran: 10,1”, 1920×1200 pixeli, glare, interfaţă multi-touch
 • CPU: Atom X5 Z8550 (1.44 GHz nominal, 2.4 GHz Boost), quad-core
 • GPU: Intel HD Graphics 400
 • RAM: 4 GB DDR3 (3,85 GB utili)
 • Stocare: 64 GB eMMC
 • Reţea: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4
 • Conectori: microUSB, micro HDMI, ieşire pentru căşti
 • Sistem de operare: Android 6.0 sau Windows 10
 • Dimensiuni: 256.6×170.8×9.6 mm
 • Greutate: 665 grame
 • Acumulator: 8500 mAh
 • Altele: webcam HD, difuzoare stereo

Ecranul cu rezoluţie 1920×1200 pixeli, corespunzătoare ratei de aspect 16:10, atrage prin calitatea foarte bună a imaginii şi unghiuri de vizibilitate generoase, însă finisajul lucios poate pune probleme la folosirea tabletei în spaţii cu surse puternice de lumină ambiantă.

Experienţa în utilizare, Concluzie

Modul de folosire şi experienţa în utilizare

Inovator prin faptul că suprafaţa rezervată tastaturii poate fi transformată în interfaţă touch cu o singură apăsare de buton, Yoga Book YB1-X90F se prezintă drept un companion ideal la birou sau în sălile de curs. Astfel, dispozitivul ne permite să scriem pe suport de hârtie şi să observăm rezultatul digitizat apărând în timp real pe ecran.

Din păcate tastatura fără butoane fizice nu este cu nimic mai bună decât cea reprezentată în interfaţa Android, în sensul că poate fi utilizată doar în prezenţa contactului vizual. Încercând să imite senzaţia de răspuns la apăsare, funcţia de vibraţii reacţionează cu întârziere prea mare pentru a compensa tastarea normală, efectul fiind mai degrabă auzit decât simţit prin vârfurile degetelor.

Deşi prezent, touhpad-ul este destul de slab suportat cu sistemul Android, selectarea şi mutarea ferestrelor cu aplicaţii fiind incomodă şi nu foarte precisă.

Folosind dispozitivul în modul tabletă suntem recompensaţi cu un ecran bine iluminat, pe care sunt redate imagini clare folosind o paletă de culori plăcută privirii.

Experienţa este completată cu sunet stereo la un nivel acceptabil de claritate, însă fără pretenţii pentru audiţia de muzică la calitate Hi-Fi. În schimb, folosirea cu un set de căşti a dat rezultate mulţumitoare, semn că etajul de amplificare folosit în construcţia tabletei este de bună calitate.

Exceptând momentele când instalăm aplicaţii sau desfăşurăm alte activităţi care solicită intens procesorul Intel Atom, tableta nu se încălzeşte semnificativ, semn că funcţiile de economisire a energiei îşi fac treaba corespunzător.

Yoga Book YB1-X90F- teste de performanţă:

 • 3DMark – Ice Storm Unlimited: 21433
 • 3DMark – Sling Shot ES 3.1: 1077
 • Geekbench – 1129 (single-core), 3148 (multi-core)
 • PCMark – Work 2.0 performance: 4510
 • AnTuTu 6: 84210
 • GFX Bench: Car Chase onscreen: 346 frames, Car Chase offscreen: 396 frames
 • A1SD Benchmark: 133 MB/s citire, 103 MB/s scriere
 • SpeedTest (WiFi N) – 47.1 Mbps download / 39.39 Mbps upload

Autonomie

Ajutat de procesorul Atom X5  al cărui consum de energie nu depăşeşte 2W în aplicaţiile uzuale, Yoga Book YB1-X90F oferă autonomie peste aşteptări, posibilă cu ajutorul unui acumulator de 8500 mAh .

Pentru testul de autonomie multimedia am ales un film Full HD, redat cu luminozitatea ecranului redusă la 60% şi conexiunea la reţea dezactivată, acumulatorul cedând după aproape 12 ore de funcţionare continuă.

Pentru testul de autonomie la navigare pe internet am folosit am setat  luminozitatea ecranului  la 40%, autonomia obţinută fiind de aproape 10 ore.

Concluzie

Prevăzut cu tastatură şi touchpad, dar livrat cu sistemul de operare Android, Yoga Book YB1-X90F este o alternativă interesantă pentru laptopurile tradiţionale.

Tastatura hibridă iluminată funcţionează destul de bine pentru redactarea documentelor nu foarte lungi, iar posibilitatea interpretării în timp real a scrisului de mână este un aspect de luat în considerare pentru cei care doresc să păstreze replici digitale ale documentelor pe suport de hârtie.

Lenovo Yoga Book YB1-X90F funcţionează la fel de bine şi în rolul de tabletă, cu ecranul de 10.1” pliat de spatele carcasei folosind balamaua dublu articulată. Din păcate tastatura nedetaşabilă nu permite acelaşi nivel de portabilitate posibil cu o tabletă convenţională, însă la o grosime cumulată de 9.6mm putem spune că tastatura fixă este un compromis acceptabil.

Mulţumită versiunii de Android bine optimizată, performanţele resimţite cu platforma Atom X5 sunt la un nivel foarte ridicat, la fel şi autonomia bateriei.

Yoga Book poate fi achiziţionată din România la preţul de aproximativ 3200 Lei pentru versiunea cu Windows şi 2900 Lei pentru cea cu Android.

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult