Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review

29.02.2016
Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review
Prezentare

Producător consacrat de PC-uri şi cu o reputaţie excelentă pentru gama de portabile ThinkPad, Lenovo nu dezamăgeşte nici prin oferta sa de tablete.

Prezentare

Ieşind din tiparul obişnuit al tabletelor cu sistem Android, Yoga Tab 3 Pro se face remarcată prin designul său convertibil, adaptabil la diverse scenarii de utilizare des întâlnite, cât şi prin includerea unui videoproiector capabil să redea imagini la calitate înaltă, cu o diagonală de până la 70˝ .

În timp ce majoritatea producătorilor de tablete folosesc clasicul paralelipiped, mizând pe greutate şi o grosime cât mai redusă, Lenovo a venit cu ideea implementării unui picior de sprijin direct în carcasă, permiţând orientarea tabletei fie ca stand multimedia, fie într-o poziţie mai bună pentru scris, fără a avea nevoie de ajutorul vreunei huse sau carcasă externă. Bonus, piciorul de forma unu tub conţine încă un acumulator auxiliar, rezultând o capacitate de 10200 mAh, pentru o autonomie efectivă de peste 10 ore la navigare web, sau mai multe zile de utilizare ocazională.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Cu aspect metalic, carcasa Yoga Tab 3 Pro este vopsită într-o culoare gri-argintiu foarte elegantă, contrastând cu spatele acoperit de un material care imită pielea naturală. Stativul acţionat cu un buton gigant plasat pe spatele carcasei este confecţionat integral din aluminiu, restul carcasei fiind realizată pe un corp din plastic foarte bine finisat. Culoarea şi textura acestui material plastic dur sunt bine alese, acesta imitând foarte bine aluminiul şi armonizându-se bine cu zonele metalice din jur.

Carcasa este rigidă, combinaţia de plastic şi aluminiu fiind bine închegată şi neavând zone care flexează sau scârţăie. Inginerii Lenovo au profitat cât au putut de bine de spaţiul exterior al acestei carcase mai puţin obişnuite, remarcându-se butonul Power de mari dimensiuni care ascunde şi LED-ul pentru semnalizarea încărcării. La capătul opus al cilindrului care formează baza stativului retractabil avem un buton dedicat pentru activarea videoproiectorului, iar alături este amplasat conectorul audio jack. Sloturile Micro SD şi SIM sunt ascunse în spatele piciorului stativului, sub un căpăcel retractabil.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Principalul element distinctiv al tabletei este sistemul de sprijin încorporat. Acesta oferă un picior cu o lăţime de aproximativ 3 centimetri care se integrează perfect în carcasă atunci când este închis, iar mecanismul său rotativ este camuflat în masivul cilindru inferior, care ascunde bateria de 6000 mAh şi videoproiectorul tehnologie DLP. Atunci când este deschis, stativul permite folosirea tabletei în două moduri: cu ecranul puţin ridicat deasupra mesei de birou, sau ridicat aproape la unghi vertical pentru vizionarea de filme şi prezentări. Totodată stativul are un rol şi pentru orientarea videoproiectorului încorporat, pentru proiecţie pe un perete vertical, sau chiar pe tavan. În funcţie de poziţia aleasă, tableta realizează automat corecţia Keystone pentru a compensa unghiul de proiecţie folosit, singura ajustare care trebuie făcută manual fiind refocalizarea imaginii pentru distanţa de proiecţie aleasă, vizitând setările disponibile din meniul de notificare.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

În poziţia normală de lucru, Yoga Tab 3 Pro se adresează amatorilor de filme sau celor care lucrează cu ajutorul unei tastaturi Bluetooth deoarece ecranul este înclinat pe spate cu 20 de grade. Cei care preferă o altă orientare pot mări acest unghi până la 45 de grade, sistemul de susţinere fiind rigid şi susţinând fără probleme ecranul, dincolo de această limită centrul de greutate foarte jos nemaifăcând însă faţă şi tableta devenind instabilă.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Cei care preferă să folosească tastatura virtuală afişată pe ecran vor putea întoarce tableta, beneficiind de o înclinare fixă de 20 de grade, obţinând astfel un unghi optim pentru o tastare confortabilă.

Greutatea destul de mică o fac foarte uşor de ţinut în mână, însă cilindrul inferior devine incomod după câteva zeci de minute de utilizare şi nu oferă aceeaşi priză bună precum marginea unei tablete standard. Astfel, putem spune despre Yoga Tab 3 Pro că este mai mult o tabletă de folosit pe masa de birou sau pe picioare, unde stativul retractabil este un real folos.

 

Performanţe, Concluzie

Ecran, hardware, specificaţii

Lenovo a făcut o treabă bună cu partea exterioară a tabletei, dar nici la interior nu avem ce reproşa. Tableta foloseşte o configuraţie Intel cu procesor Atom X5-Z8500 – model quad-core pe 14 nm, cu o frecvenţă de până la 2.44 GHz în modul burst.

Yoga Tab 3 Pro – rezultate în benchmark-uri:

 • AnTuTu – 77024 (3D 22407, UX 25098, CPU 23855, RAM 5564)
 • GFXBench  – Car Chase 521 frames, Manhattan 845 frames, T-Rex 2318 frames (1080p, offscreen)
 • Quadrant – 215614 (CPU 1050973, Mem 14715, I/O 9686, 2D 249, 3D 2449
 • 3DMark Ice Storm Unlimited – 25372
 • PCMark (Work Performance) – 5106 

Ecranul cu o diagonală de 10” are o rezoluţie QHD (2560×1600), care impresionează prin claritate şi paleta de culori foarte plăcută. Luminozitatea maximă a ecranului este foarte bună, nivelul de negru şi contrastul sunt mulţumitoare, tratamentul oleofobic este mulţumitor iar unghiurile de vizualizare sunt foarte bune.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Oferta este completată cu 2GB memorie RAM şi 32GB memorie internă expandabilă, respectiv modem 4G LTE pentru acces la internet mobil. Desigur, nu lipseşte nici conectivitatea WiFi ac şi Bluetooth 4.0.

 • Ecran: 10”, IPS, 2560×1600 pixeli
 • Chipset: Intel Atom x 5-Z8500 (2M Cache, Quad Core, până la 2,24 GHz)
 • RAM: 2 GB
 • Memorie internă: 16/32 GB
 • Card: MicroSD
 • Sistem de operare: Android 5.1
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
 • Cameră foto: 13 MP, înregistrare 1080p
 • Cameră frontală: 5MP
 • Conectori: MicroUSB
 • Audio: difuzoare stereo, microfon
 • Baterie: 10200 mAh
 • Dimensiuni: 247 mm x 4,68 mm x 179 mm
 • Greutate: 665 grame

Software

Yoga Tab 3 Pro foloseşte o versiune de Android 5.1 fără prea multe modificări, doar cu o serie de îmbunătăţiri pentru ergonomie şi simplificarea modului de lucru. Interfaţa Lenovo păstrează multe din elementele familiare ale platformei, cum ar fi bara pentru notificări şi butoane de control sau panoul pentru setări.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Lenovo nu a aglomerat sistemul de operare cu prea multe aplicaţii suplimentare, remarcându-se în plus doar plugin-ul Dolby Atmos, alături de alte câteva aplicaţii: Sketchpad, SHAREit, SYNCit, Evernote, suita McAfee Security, client Netflix şi pachetul WPS Office.

Redare audio/video şi cameră foto

Echipată cu un ecran de foarte bună calitate, Lenovo Yoga Tab 3 Pro este o alegere excelentă pentru vizionarea de filme, iar videoproiectorul o poate transforma într-un veritabil media-center portabil. De folosit doar pe întuneric sau în încăperi cu foarte puţină lumină ambiantă, videoproiectorul cu tehnologie DLP poate fi util pentru vizionarea de filme împreună cu prietenii, înlocuind cu destul succes un televizor cu ecran mare.

Difuzoarele frontale sunt un partener bun pentru filme şi jocuri şi satisfăcător pentru muzică. Volumul acestora este suficient de ridicat pentru a asigura o vizionare confortabilă a filmelor şi o imersiune bună în jocuri, calitatea redării fiind mulţumitoare în gama mediilor şi înaltelor dar mediocră în cea a frecvenţelor joase. Procesarea Dolby Mobile aduce însă o compresie dinamică ce profită mai bine de gama de răspuns limitată a micilor incinte, oferă o amplificare suplimentară sesizabilă şi aduce şi o extindere stereofonică bună.

Cele două camere foto, de 13MP şi 5MP îşi fac bine treaba, pozele rezultate fiind de o calitate mulţumitoare, chiar dacă nu la nivelul unui smartphone performant.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Concluzii

Lenovo Yoga Tab 3 Pro este un produs care se face uşor remarcat în multitudinea de tablete cu Android, experienţa în utilizare fiind una la calitate premium.

Construcţia este bine realizată şi include un sistem de susţinere interesant, iar componentele folosite la interior nu dezamăgesc prin nivelul de performanţă oferit. Ecranul este de bună calitate iar videoproiectorul incorporat este folositor, chiar dacă luminozitatea oferită nu este foarte mare.

Dincolo de autonomia foarte bună a bateriei, tableta incomodează prin greutate şi construcţia cam voluminoasă, fiind mai degrabă un accesoriu pentru acasă, de folosit din confortul unui fotoliu sau aşezată pe masa de birou.

Părţi pozitive

Ecran QHD si difuzoare stereo de bună calitate
Procesor Intel cu performanţe foarte bune
Autonomie peste medie
Videoproiector incorporat
Camera foto de 13 MP
Sistemul de sprijin încorporat

Părţi negative

Greutate cam mare
Durata mare de aşteptare la încărcarea acumulatorului

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult