Microsoft dezvoltă o tabletă pliabilă cu un sistem de operare Windows nou. Va fi lansată anul viitor

24.06.2019
Microsoft dezvoltă o tabletă pliabilă cu un sistem de operare Windows nou. Va fi lansată anul viitor

În timp ce Samsung, Huawei şi alţi producători de smartphone-uri se confruntă cu probleme pe piaţa de dispozitive pliabile în încercarea de a aduce produsele pe piaţă cât mai repede, Microsoft pare să aibă o abordare complet diferită. Se pare că gigantul american lucrează de asemenea la un dispozitiv pliabil proprietar din familia „Surface”, care ar putea fi lansat cândva spre începutul anului viitor. Acesta va rula Windows, însă va oferi compatibilitate şi cu serviciile de pe Android şi iOS.

Conform companiei de cercetare IHS Markit, care citează surse de la furnizorii de componente pentru noul proiect din cadrul Microsoft, compania pregăteşte un dispozitiv pliabil cu ecran de 9”. Acesta nu este proiectul anulat numit „Andromeda” care a fost anulat anul trecut, ci unul nou, numit „Centaurus”. Se pare că acesta va fi bazat pe o platformă hardware de la Intel şi pe o nouă versiune de Windows 10, cu o interfaţă adaptată mai bine la touchscreen şi la posibilitatea de a împărţi ecranul în două părţi.

IHS Markit spune că chipset-ul care va sta la baza noului dispozitiv Centaurus va fi un Intel Lakefield pe 10 nm, în timp ce sistemul de operare va purta numele WOCS (Windows Core OS). Am mai auzit în trecut despre existenţa Core OS, această variantă fiind una mai „uşoară” fără prea multe elemente în plus faţă de cele necesare pentru utilizarea normală. Spre diferenţă de Windows 10 în versiunea desktop, această variantă ar putea veni cu o serie de noutăţi care să ajute utilizatorii de dispozitive mobile să folosească mai uşor dispozitivul.

Este vorba despre capabilitatea de a rula aplicaţii de Android, o funcţie care ar trebui să fie integrată în sistemul de operare, dar şi compatibilitate cu serviciul de stocare iCloud de la Apple, pentru cei care vor să lucreze cross-platform. Noul Centaurus este astfel poziţionat pentru a înlocui tabletele din ecuaţie, nu pentru a crea un nou dispozitiv care poate fi folosit în paralel cu acestea.

Conform The Verge, noul dispozitiv pliabil de la Microsoft va fi similar în design cu cel din conceptul Courier, prezentat de Microsoft în urmă cu câţiva ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult