Noua generație de paneluri E Ink poate afișa clipuri video

10.04.2022
Noua generație de paneluri E Ink poate afișa clipuri video

Tehnologia E Ink a avut întotdeauna câteva avantaje față de LCD sau OLED. Textul arată mai natural, similar ca cel de pe hârtie, în timp ce consumul de energie este redus, datorită posibilității imaginii de a rămâne imprimată pe ecran, fără să consume energie. Totuși, aceasta are și limitări care opresc panelurile E Ink să fie adoptate pe mai multe tipuri de display-uri, în special atunci când vine vorba despre conținut în mișcare. Se pare că o nouă generație e-ink, numită Kaleido 3, permite acum chiar și redarea de clipuri video, ceea ce ar putea duce la o revoluție a dispozitivelor portabile.

Kaleido 3 este numele noii tehnologii E Ink

Kaleido 3 este următorul pas către ecranele E Ink cu refresh rate mai înalt și culori mai bune. Aceste paneluri îmbunătățesc tehnologia Kaleido Plus, lansată în 2020, prin îmbunătățirea saturației culorilor cu 30%. Totuși, ecranele rămân încă limitate la 4.096 de culori, însă vor fi mai rapide și vor afișa culori mai intense. Aceste upgrade-uri ar putea fi de ajuns pentru a încuraja dezvoltarea mai multor tablete cu ecrane e-ink color, de exemplu.

E Ink spune că aceste paneluri vor fi disponibile în trei dimensiuni: cu diagonală de 7,8” pentru dispozitive portabile mici, cu diagonală de 10,3”  pentru modele mai mari și cu diagonală de 13,3”, pentru tablete cu ecrane foarte mari. Acestea au și iluminare îmbunătățită, care nu folosesc atât de multă lumină albastră, pentru a fi mai confortabile de folosit în lumină slabă, fără a apela la iluminare „de noapte”, care schimbă tonul de culoare spre o nuanță galbenă.

Desigur, tehnologia dezvoltată de E Ink nu va înlocui prea curând LCD-urile sau OLED-urile, însă va oferi alternative mai bune pentru cei care sunt interesați de dispozitive de citit mai confortabile și cu autonomie mai mare. Există deja multiple dispozitive cu ecrane E Ink realizate pentru a lua notițe cu ajutorul unui stylus, precum tableta reMarkable și noua tabletă Huawei MatePad Paper. Dacă ar folosi un nou ecran Kaleido 3, acestea ar putea să se apropie mai mult de funcționalitatea unei tablete obișnuite.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult