Nvidia Tegra 4, de şase ori mai rapid în jocuri 3D decât Tegra 3

Autor: Aurelian Mihai 18.12.2012
Nvidia Tegra 4, de şase ori mai rapid în jocuri 3D decât Tegra 3

Tegra 4, chipsetul Nvidia destinat următoarei generaţii de tablete şi telefoane inteligente promite un salt de performanţă considerabil faţă de actualul Tegra 3, prezentând o competiţie serioasă soluţiilor de ultimă generaţie oferite de Samsung şi Qualcomm.

Nvidia Tegra 4, de şase ori mai rapid în jocuri 3D decât Tegra 3

Cu nume de cod Wayne, noul chipset Nvidia Tegra 4 păstrează configuraţia quad-core +1 dar schimbă vechile nuclee ARM Cortex-A9 cu mult mai performantele Cortex-A15, rezultând un CPU cu performanţe net superioare.

Cel mai important upgrade este adus pe partea de GPU. Utilat cu nu mai puţin de 72 unităţi de procesare, noul GPU este de 20 ori mai rapid decât cel folosit pentru chipsetul Tegra 2 şi de 6 ori mai rapid decât cel inclus cu chipsetul Tegra 3. Alături de jocuri Android de ultimă generaţie, tabletele şi telefoanele cu chipset Tegra 4 vor putea reda filme 3D pe ecrane Full HD cu rată de refresh 120 Hz, sau lucra cu ecrane de până la 2560 x 1600 pixeli pentru afişarea de conţinut 2D.

Construit folosind procesul de fabricaţie pe 28 nm şi ajutat de configuraţia quad-core +1 (4 nuclee de procesare principale şi un nucleu secundar cu eficienţă energetică ridicată, pentru sarcini de procesare puţin intensive) noul chipset promite rezultate superioare şi la capitolul autonomie.

Pe lista facilităţilor oferite avem conectivitate USB 3.0, interfaţă HDMI cu suport pentru ecrane de rezoluţie 4K, accelerare video H.264 HP şi VP8 până la rezoluţie 1440p. Performanţele noului chipset sunt asigurate cu un controller de memorie dual-channel, compatibil cu chipuri DDR3L, LPDDR2 şi LPDDR3.

Din păcate pentru mai multe detalii legate de chipsetul Tegra 4 va trebui să aşteptăm evenimentul oficial de prezentare Nvidia, ce ar putea avea loc la începutul anului 2013.