Piaţa tabletelor dă semne de oboseală, tendinţa de plafonare a vânzărilor indicând o diminuare a interesului acordat de utilizatori

01.09.2014
Piaţa tabletelor dă semne de oboseală, tendinţa de plafonare a vânzărilor indicând o diminuare a interesului acordat de utilizatori

Contrar estimărilor optimiste din anii anteriori, piaţa tabletelor nu dă semne că o va depăşi prea curând pe cea a PC-urilor, creşterea vânzărilor fiind tot mai modestă şi cu tendinţă de plafonare în viitorul nu prea îndepărtat.

Potrivit uni studiu întocmit de IDC, vânzările de tablete şi tablete convertibile de tip 2-in-1 vor creşte în 2014 cu doar 6.5%, totalizând aproximativ 233 milioane dispozitive livrate la nivel global. Spre comparaţie, vânzările de PC-uri s-au stabilizat la aproximativ 300 milioane de unităţi, nivel pe care piaţa tabletelor nu îl va putea atinge decât peste câţiva ani dacă tendinţa actuală se menţine.

Comparate pieţei smartphone, tabletele adună într-un an echivalentul vânzărilor de telefoane inteligente pe un singur trimestru. Ţinând cont de faptul că în prezent doar piaţa smartphone se mai bucură de creşterea rapidă prognozată în anii trecuţi, diferenţa între veniturile generate nu poate decât să crească.

Cât despre găsirea motivului pentru care piaţa smartphone continuă să crescă în timp ce tabletele pierd teren, nu trebuie decât să aruncăm o privire asupra ofertei de telefoane cu Android, dominată de modele cu ecran de 5″ şi mai mari.  În aceste condiţii este uşor de înţeles cum unii utilizatori de smartphone pot ajunge să considere achiziţionarea unei tablete drept o investiţie inutilă.

Vânzările de tablete au pierdut din avânt

Totuşi, probabil că este prea devreme să vorbim despre creştere negativă în piaţa tabletelor, existând încă destul loc de expansiune în pieţele emergente pentru a compensa un eventual declin apărut în marile pieţe occidentale, ajunse deja la maturitate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult