Prestigio Multipad 8.0 3G Note, o tabletă accesibilă cu stylus şi 3G

12.07.2013
Prestigio Multipad 8.0 3G Note, o tabletă accesibilă cu stylus şi 3G

După lansarea Samsung Galaxy Note, producătorii au redescoperit ca prin minune o opţiune care părea să fi fost lăsată definitiv în urmă, odată cu PDA-urile şi ecranele rezistive: stylus. Destinate utilizatorilor care au nevoie de scrisul de mână sau de desen, tabletele şi telefoanele mobile cu stylus au început să primească din ce în ce mai multă atenţie din partea producătorilor, acestea beneficiind şi de avantajul progresului tehnologic survenit de la jumătatea deceniului trecut încoace. Un astfel de produs este Prestigio Multipad 8.0 3G Note, o tabletă accesibilă cu ecran 8”, stylus şi conectivitate 3G.

Design, construcţie, ergonomie

Intenţia producătorului Prestigio este evidentă de la primul contact cu Multipad 8.0 3G Note, forma şi accesoriile acestei tablete definind-o ca pe o alternativă electronică  la clasicul carnet pentru notiţe. Tableta oferă un ecran de 8” cu raport al aspectului 4:3, nepotrivit pentru redarea video, dar excelent pentru citit sau scris deoarece se apropie de aspectul unei coli standard A4, iar husa din piele care o însoţeşte imită copertele rigide din carton ale agendelor de birou.

Având dimensiuni de 207 x 164 milimetri, partea frontală se înscrie în nota obişnuită a tabletelor de 8” care folosesc un ecran cu ramă lată, însă grosimea de 11,5 milimetri este cam mare. Cel mai deranjant aspect este însă greutatea de 450 de grame, la care se va adaugă şi cea a husei din piele şi a stylus-ului, întregul ansamblu depăşind în mod simţitor modelele de 8” precum iPad Mini sau Galaxy Note 8.0. Aceste doua aspecte sunt deranjante pentru că subminează exact avantajul pe care Multipad 8.0 3G Note ar fi trebuit să-l aibă: să fie o alternativă mică, uşoară şi inteligentă pentru agendele din hârtie şi carton.

Fabricată din sticlă şi un material plastic cu o textură fină, calitatea carcasei tabletei Prestigio este mulţumitoare. Ranforsarea acesteia nu este perfectă, carcasa scârţâind uşor când este torsionată, însă îmbinările se închid corect, jocul butoanelor este tolerabil  iar conectorii sunt uşor accesibili. În cazul în care veţi folosi tabletă fără husa din piele, se va putea remarca şi cantitatea apreciabilă de amprente pe care granulaţia fină a carcasei este capabilă să o reţină.

Difuzoarele stereo sunt amplasate în partea de sus, un alt indiciu al faptului ca Multipad 8.0 3G Note este concepută pentru utilizarea în poziţie verticală, acestea fiind secondate de slot-urile SIM şi MicroSD. Muchia laterală dreaptă oferă butoanele pentru controlul volumului şi butonul Power/Lock, care este totodată şi LED pentru semnalizarea încărcării.

În final, marginea inferioara oferă conectorul proprietar pentru alimentare, ieşirea video Mini HDMI, conectorul audio jack de 3,5 mm, conectorul Micro USB şi cel mai ciudat buton pe care-l puteţi întâlni pe o tabletă: cel pentru blocarea suprafeţei tactile capacitive. Rostul acestuia este blocarea ecranului capacitiv în cazul în care acesta devine deranjant în cursul utilizării stylus-ului, acesta folosind un digitizor electromagnetic dedicat.

Dacă construcţia tabletei este bună, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre husa auxiliară. Fabricată din piele, aceasta este vizibil mai lată decât tableta deoarece adăposteşte şi locaşul stylus-ului, nu oferă vreo posibilitate de utilizare ca stativ şi este cam grea. Prestigio nu a uitat să includă un sistem magnetic de închidere, asemănător celui din cunoscutele Apple Smart Cover, însă acesta nu este suficient de puternic pentru a ţine capacul lipit de ecran, ceea ce îl face să fluture în timpul utilizării şi să lase impresia unui produs cam şubred, deşi pielea şi substratul rigid al acesteia sunt bune.

Fără această husă, tableta Prestigio este mulţumitoare din punct de vedere al ergonomie, chiar dacă este puţin cam groasă şi cam grea. Dimensiunea acesteia este optimă pentru utilizarea cu o singură mână, iar marginile laterale uşor teşite mai reduc din grosimea aparentă a carcasei. Accesoriul care ar trebui să-i pună în evidenţă calităţile este însă executat neinspirat, greutatea şi designul  lui fiind dezamăgitoare.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

La fel ca celelalte tablete cu ecran de 8” şi aspect  4:3, Prestigio Multipad 8.0 3G Note dispune de o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli, care oferă o densitate scăzută de numai 160 ppi. Deranjantă în special atunci când vine vorba de lectura textului, aceasta este însă o rezoluţie comună pentru această clasă de produse, incluzându-l aici şi pe faimosul iPad Mini, deci opţiunile alternative nu prea există.

Dincolo de aspectul rezoluţiei, ecranul oferit de tableta Prestigio este unul bun pentru această gamă de preţ. Panoul IPS oferă culori frumoase, un nivel de negru bun şi contrast mulţumitor, singurele lui probleme fiind vizibilitatea slabă în lumina solară şi nivelul luminozităţii, care trebuie împinsă la cel puţin 75 de procente pentru a obţine o nuanţă satisfăcătoare de alb.

Tableta vine cu o folie protectoare aplicată, aceasta fiind însă optimizată mai degrabă pentru stylus decât pentru interacţiunea tactilă standard deoarece are o rugozitate puţin cam mare, care oferă o precizie mai bună în cazul primului dar este cam deranjantă în rest. Utilizatorii care nu o agreează o pot înlătura, sub ea ascunzându-se un strat protector Gorilla Glass, cu binecunoscutele sale calităţi.

Rockchip RK3066 este una dintre cele mai bune soluţii ARM proiectate în China, aceasta oferind un nucleu dual-core ARM Cortex-A9, care este tactat la 1,6 GHz, şi un procesor grafic AMR Mali 400 în configuraţie quad-core. Fără a impresiona, platforma aleasă de Prestigio oferă un nivel al performanţelor mulţumitor pentru gama intermediară de preţ, aceasta apropiindu-se de multe ori de nivelul celebrului Tegra 3, vedeta tabletelor Android de anul trecut.

  • Ecran: 8”, 1024 x 768 pixeli, IPS, Gorilla Glass
  • Chipset: Rockchip RX3066
  • CPU: ARM Cortex-A9, dual-core, 1,6 GHz
  • GPU: ARM Mali 400, quad-core
  • RAM: 1 GB
  • Memorie internă:  16 GB
  • Card: MicroSDHC
  • Sistem de operare: Android 4.1.1
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, HSDPA
  • Cameră foto: 5 MP
  • Cameră frontală: 0,3 MP
  • Conectori:  MicroUSB, MicroSD, SIM, Mini HDMI
  • Audio:  difuzoare stereo, microfon
  • Baterie: 6000 mAh
  • Dimensiuni: 207 x 164 x 11,5 mm
  • Greutate: 450 grame (fără husă)
  • Altele: USB OTG, stylus electromagnetic, husă cu închidere magnetică şi suport stylus

După cum se remarcă, lupta pentru un preţ de producţie a dus şi la eliminarea anumitor module hardware cum ar fi receptorul GPS sau conectivitatea Bluetooth.

O surpriză plăcută, pentru că este un loc unde producătorii de tablete ieftine dau rateu de cele mai multe ori, a fost autonomia. Bateria, care are o capacitate de 6000 mAh, a oferit 9,5 ore de redare video şi 6,3 ore de browsing, depăşind astfel specificaţiile producătorului şi rivalizând cu modelele cu pretenţii şi preţuri mai mari.

Software şi stylus

Atunci când o companie nu deţine resursele sau timpul necesare dezvoltării unei interfeţe alternative pentru Android, cea mai bună idee este păstrarea intactă a codului-sursă Google. Prestigio este una dintre companiile care a înţeles acest lucru, Multipad 8.0 3G Note rulând astfel una dintre cele mai curate versiuni de Android 4.1.1 întâlnită până acum.

Practic, dincolo de butoanele pentru captura ecranului şi dezactivarea ecranului capacitiv sau setările conectorului HDMI, Prestigio nu a adăugat decât un număr redus de aplicaţii preinstalate: Evernote, suita de aplicaţii de birou de la MobiSystems (din păcate în versiune trial), un client pentru cărţi electronice, un manager de fişiere şi două produse menite să pună în valoare stylus-ul.

După cum am menţionat deja, stylus-ul nu este de tip capacitiv, ci foloseşte un digitizor electromagnetic, la fel ca unele tablete grafice dedicate pentru desen. Compania nu precizează sensibilitatea acestui instrument de lucru, însă, după utilizarea acestuia, presupun că este vorba de un model cu 256 de niveluri de presiune, ceea ce, dacă nu-l face un instrument pentru artişti, este arhisuficient pentru scrisul de mână şi schiţe. Stiloul este fabricat din material plastic şi este foarte uşor, acesta dispunând de un buton care permite selectarea conţinutului sau apelarea meniurilor contextuale.

Pentru a-l pune în valoare, compania oferă şi doua aplicaţii software compatibile. Prima dintre acestea este Smart Note, o aplicaţie care permite desenul liber sau al formelor geometrice si exportul în format PDF sau sincronizarea cu Evernote. Cea de-a doua aplicaţie dedicată este Mail, o versiune particularizată a clientului de email din Android care include suplimentar şi opţiunea ataşării automate a desenelor făcute cu stylus-ul  în format PNG.

Redare audio/video, camera foto

Prestigio a avut o contribuţie minimă pe frontul redării audio, neoferind codecuri suplimentare şi adăugând doar o extrem de spartană aplicaţie pentru redarea audio. Redarea video a beneficiat de mai multă atenţie, player-ul oferind o galerie a fişierelor locale, controlul luminozităţii, redarea într-o fereastră flotantă şi suport pentru coloanele audio multiple. Aplicaţia permite redarea containerelor MKV şi MP4 cu fluxuri H.264 şi sunet AAC sau MP3, însă nu permite redarea fluxurilor audio AC3 şi DTS. Player-ul oferă suport pentru subtitrări, incluzându-le pentru cele cu diacritice, însă le poate reda doar pe cele incluse în containerul MKV, nu şi pe cele externe.

Difuzoarele externe arată mai impresionant decât sunt în realitate, acestea oferind un volum modest şi un sunet cu o fidelitate mediocră, un aspect nedorit ţinând cont că acesta este cel mai des întâlnit mod de utilizare. Deoarece tableta nu oferă un modul Bluetooth, singura alternativă a rămas utilizarea unei perechi de căşti cu conector jack de 3,5 mm. Din fericire, ieşirea audio are o calitate bună, oferind un sunet puternic cu distorsiuni neglijabile, înalte curate şi bass puternic.

La fel ca în cazul altor tablete din această gamă de preţ, calitatea camerelor foto este foarte slabă. Camera principală foloseşte un senzor cu rezoluţie de 5 MP, însă în afară de contrast, aceasta nu prea reuşeşte să facă nimic corect: culorile sunt prea saturate saturate, balansul de alb este anapoda, nivelul de zgomot este ridicat iar nivelul detaliilor este slab. Camera frontală are o rezoluţie modestă de 0,3 MP, aceasta fiind bună pentru mesageria Skype în format SD şi nimic altceva.

Concluzii

Ca orice altă tabletă  accesibilă, Prestigio Multipad 8.0 3G Note are ceva probleme, însă privită în ansamblu, aceasta oferă o platformă hardware suficient de puternică, o autonomie bună şi un ecran IPS mulţumitor la un preţ de circa 1299 lei, care este bun pentru o tabletă cu conectivitate 3G şi stylus. Păcat că producătorul nu a acordat mai multă atenţie husei din piele, aceasta folosind materiale bune şi achitându-se bine de rolul de protecţie a tabletei, dar având un design defectuos şi inestetic.

Părţi pozitive

Ecran IPS
Stylus
Autonomie
Performanţe bune pentru clasa cu cost scăzut
Ieşire audio bună

Părţi negative

Lipsă GPS şi Bluetooth
Difuzoare cu putere scăzută
Greutate cam mare
Husă cu design slab

Urmărește Go4IT.ro pe Google News