Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 – performanţe de top şi un ecran impecabil

13.06.2014
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 - performanţe de top şi un ecran impecabil
Dotările oferite şi experienţa în utilizare

Parte din lungul şir de modele smartphone şi tablete Samsung lansate pentru a umple fiecare nişă rămasă de exploatat în piaţa supraaglomerată a dispozitivelor mobile, Galaxy Tab Pro 8.4 atrage atenţia prin pachetul excelent de dotări oferite la un preţ atractiv. Este oare Galaxy Tab Pro 8.4 o alternativă credibilă pentru tableta iPad Mini cu ecran Retina? Haideţi să aflăm.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4

Dotările oferite şi experienţa în utilizare

Cu design inspirat de modelul smartphone Galaxy Note 3 şi nume sugestiv, tableta îşi anunţă încă de la primul contact apartenenţa la o nişă selectă, rezervată produselor high-end adresate utilizatorilor pretenţioşi. Din păcate în efortul de a nu-şi trăda identitatea de brand, Samsung a eşuat lamentabil în aduce inovaţii notabile la capitolul design. Practic, Galaxy Tab Pro 8.4 se prezintă cu aceeaşi ramă din plastic imitând metalul şlefuit, capac din plastic imitând pielea naturală şi tastă Home cu formă identică celei incluse la modelul smartphone mai sus menţionat. Per total, avem de-a face cu o tabletă prezentabilă, cu greutate redusă şi grosime de numai 7.2mm, pe care să o expunem cu mândrie la birou sau pe măsuţa de cafea din sufragerie.

La interior, Galaxy Tab Pro 8.4 a primit un upgrade masiv atât la partea de hardware cât şi cea de software, producătorul alegând să scoată la defilare întreg arsenalul de tehnologii.

Cap de afiş este noul ecran LCD cu tehnologie Super Clear PLS, capabil să redea imagini cu rezoluţie 2560×1600 pixeli pe o suprafaţă cu diagonală 8.4”, densitatea de afişare rezultată fiind de 356ppi. Spre comparaţie, tabeta iPad mini 2 oferă densitate de numai 324ppi. Fără nici un compromis, Samsung a ales pentru ecran o matrice RGB convenţională, capabilă să redea imagini mult mai clare decât cele PentTile folosite în mod normal la ecrane cu rezoluţie înaltă şi densitate mare de afişare, cum este şi cazul de faţă. În afară de claritate, ecranul cu rată de aspect 16:10 se face remarcat prin paleta de culori foarte plăcută privirii şi nivelul de negru impresionant, ce transformă într-un adevărat deliciu vizionarea de filme şi poze. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, iar luminozitatea suficient de mare pentru a nu incomoda la folosirea în spaţii deschise, cu lumină solară din belşug.

Din păcate tableta optimizată pentru folosire în poziţie verticală are cele două difuzoare stereo instalate pe aceeaşi latură a ecranului, astfel că la vizionarea de filme cu ecranul întors la orizontală este mai bine să folosim un set de căşti. Nici pentru muzică lucrurile nu stau mai bine, tableta redând sunet clar şi cu volum consistent, dar cam sărac în domeniul frecvenţelor medii şi joase.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 - vedere din spate

Pe laturile carcasei mai poate fi găsit un transmiţător infraroşu ce poate servi la controlarea dispozitivelor din jur folosind o aplicaţie pentru telecomandă, ieşire pentru căşti (jack 3.5mm), slot-ul microSD protejat cu un căpăcel detaşabil, respectiv conectorul microUSB cu rol multiplu. Acesta poate servi pentru transferuri de date şi încărcarea acumulatorului, respectiv ca ieşire HDMI dacă folosim un adaptor special (neinclus în pachetul cu accesorii)

Dacă versiunea Galaxy Tab Pro 8.4 cu suport LTE oferă în plus şi o cască audio pentru funcţia de telefonie, în cazul de faţă deasupra ecranului găsim doar camera frontală de 2MP, utilă pentru apeluri video şi poze selfie.

Interiorul ascunde o configuraţie cu chipset Snapdragon 800, având CPU quad-core la 2.3GHz din seria Krait 400 şi GPU Adreno 330, recunoscut pentru performanţele excelente în jocuri. Sistemul de operare Android 4.4 este ajutat cu 2GB memorie RAM şi găzduit în cei 16GB sau 32GB memorie internă (în funcţie de model). Opţional, putem extinde spaţiul de stocare cu până la 64GB, ataşând un card de memorie microSD.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 – detalii tehnice

 • Nume complet: Samsung SM-T320
 • Ecran: 8.4”, 2560 x 1600 pixeli, Super Clear PLS
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 800
 • CPU: Krait 400, quad-core, 2.3GHz
 • GPU: Adreno 330
 • RAM: 2GB
 • Memorie internă: 16/32GB
 • Card: microSD (max. 64GB)
 • Sistem de operare: Android 4.4 KitKat + TouchWiz UI
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS (GLONASS), 3G/LTE (opţional)
 • Cameră foto: 8MP (3264×2448 pixeli, înregistrare [email protected], geotagging
 • Cameră frontală: 2MP
 • Conectori: MicroUSB, jack 3,5mm
 • Audio: difuzoare stereo, microfon, transmiţător infraroşu
 • Baterie:  Li-Ion 4800 mAh
 • Dimensiuni: 219 x 128.5 x 7.2 mm
 • Greutate: 331 grame

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4

Pachetul Software

Pachetul Software

Galaxy Tab Pro 8.4 este livrat cu versiunea Android 4.4.2 KitKat, deghizată folosind interfaţa TouchWiz şi utilată cu o selecţie de aplicaţii Samsung. Comparată cu modelul smartphone Galaxy Note 3, tableta primeşte în plus un Homescreen împărţit în 3 secţiuni. Bazat pe un design nou, acesta integrează propriul Newsfeed (Flipboard), afişează actualizări din reţelele de socializare preferate şi poate îndeplini o sumedenie de alte roluri.

Lock Screen Ecranul principal

Interfaţa Magazine UI include zonă pentru notificări şi propriul sistem multi-tasking, botezat Multi Window. După cum spune şi numele, funcţia Multi Window ne permite să folosim mai multe aplicaţii de Android simultan, fiecare având propria fereastră uşor de mutat oriunde găsim spaţiu liber pe ecran. La fel ca la sisteme Windows PC, ferestrele cu aplicaţii pot fi suprapuse una peste alta, maximizate, minimizate, redimensionate şi închise atingând simbolurile afişate în colţul dreapta-sus. Numai că în lipsa unui taskbar aplicaţiile minimizate apar sub formă de buline ilustrate cu icon-ul potrivit, pe care le putem muta oriunde pe suprafaţa ecranului.

Până la 3 aplicaţii în ferestre separate Aplicaţii minimizate

Totuşi, fiind vorba de o tabletă cu putere de calcul şi memorie RAM mai puţin permisivă decât un laptop sau PC desktop, numărul de aplicaţii care pot fi active simultan a fost limitat la 3. În practică, procesorul quad-core la 2.3GHz face faţă destul de bine la atâtea aplicaţii active simultan, însă dacă lucrăm cu aplicaţii mari consumatoare de resurse (Google Earth + YouTube + Web browser) degradarea performanţelor devine perceptibilă.

Aplicaţii minimizate Panoul lateral cu aplicaţii de lansat în Multi Window

Din păcate nu toate aplicaţiile de Android suportă modul Multi Window, însă cele compatibile sunt adăugate în panoul lateral activat la alunecarea degetului dinspre partea dreaptă a ecranului. Din păcate modul ales pentru activarea acestui panou nu este cel mai inspirat, apărând situaţii în care derularea albumelor cu poze sau articole în Flipboard prin comenzi swipe duce la activarea accidentală a panoului cu aplicaţii.

Ecranul Magazine Lista cu widget-uri pentru Magazine

Homescreen-ul oferit de Galaxy Tab Pro 8.4 este împărţit între ecranul central, newsreader-ul Flipboard accesibil cu o alunecare de la stânga la dreapta şi noul Magazine UI, accesibil cu o alunecare în direcţia opusă. Magazine poate fi extins în până la 3 ecrane virtuale, adăugând widget-uri din colecţia oferită de Samsung.

Flipboard Lista cu aplicaţii

Meniul Task Switcher este afişat în partea de jos pentru a nu eclipsa aplicaţia prezentă deja pe ecran, iar pentru un plus de flexibilitate oferă acces la aplicaţia Task Manager şi buton pentru închiderea simultană a tuturor aplicaţiilor rămase în listă.

Meniul pentru notificări Meniul pentru notificări (format extins)

Bara de notificări oferă reglaje individuale pentru volum şi luminozitatea ecranului, respectiv buton pentru ştergerea automată a listei cu notificări.

Performanţe şi rezultate în benchmark-uri

Performanţe şi rezultate în benchmark-uri

Ajutată cu hardware pe măsură, Galaxy Tab Pro 8.4 oferă o adevărată demonstraţie de forţă în suita de teste sintetice, obţinând 34700 puncte în benchmark-ul AnTuTu şi 15360 puncte în testul 3DMark Ice Storm, aproape la fel de mult cât top-ul de gamă smartphone HTC One M8 şi rivalul său Galaxy S5.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4

Puţin altfel stau lucrurile în folosirea de zi cu zi a tabletei. Da, aplicaţiile se deschid aproape instantaneu şi răspund fără cusur la comenzile primite, însă interfaţa Samsung TouchWiz este surprinzător de greoaie, tranziţiile între listele de meniuri şi chiar derularea în ecranul principal pentru accesarea panoului Flipboard se face cu timpi de aşteptare. În încercarea de a oferi o experienţă vizuală cât mai bogată, care să impresioneze utilizatorii, Samsumg a refăcut interfaţa  TouchWiz fără a ţine cont şi de impactul pe care şirul de efecte 3D afişate la fiecare pas îl va avea asupra performanţelor. Din fericire problema va fi corectată probabil cu un update sofware.

Deşi cantitativ, memoria internă de 16GB sau 32GB nu este foarte îndestulătoare, performanţele oferite sunt cu adevărat de invidiat. Astfel, versiunea de Android şi aplicaţiile instalate pe tableta Galaxy Tab Pro 8.4 au la dispoziţie viteze de transfer ce ating 45MB/s la scriere şi aproape 140MB/s la citire, mai mult decât suficient pentru a nu fi incomodaţi în folosirea de zi cu zi a tabletei.

Per total, Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 rămâne o tabletă extrem de rapidă, chiar dacă micile sughiţuri specifice platformei Android nu îi permit să ajungă chiar la nivelul rivalei iPad mini 2 cu sistem iOS.

Camera foto şi funcţia de filmare

Camera foto şi funcţia de filmare

Pe spatele carcasei găsim o cameră foto de 8MP, cu funcţie autofocus şi blitz LED. Capabilă să filmeze la rezoluţie 1080p/30fps şi să obţină instantanee la rezoluţie 3264×2448 pixeli, camera foto pusă la dispoziţie de tabletă a dat rezultate surprinzător de bune, chiar dacă nu la nivelul celor incluse cu modele smartphone de top.

Având la dispoziţie lumină solară din belşug, pozele obţinute cu tableta Galaxy Tab Pro 8.4 arată foarte bine, fiind remarcată doar o uşoară tendinţă de supraexpunere a porţiunilor puternic iluminate, unde se pierd o parte din detalii. Pozele obţinute în zone umbrite şi încăperi bine iluminate rămân la calitate rezonabilă, chiar dacă nivelul detaliilor nu mai este la fel de bun. Blitz-ul integrat poate fi de ajutor la suplimentarea luminii disponibile, însă rezultate cu adevărat bune sunt posibile la distanţe mai mici de 2 metri faţă de subiectul fotografiat.

Din păcate pozele obţinute în întuneric total, folosind blitz-ul LED ca unică sursă de lumină, au de suferit de pe urma sistemului de focalizare ineficient, care nu dă rezultate mulţumitoare de fiecare dată.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 – video sample download

Autonomie

Autonomie

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 dispune de acumulator Li-Ion de 4800mAh, cam mic pentru o tabletă cu chipset de top şi ecran de 8.4” cu rezoluţie 2560 x 1600 pixeli. Cu toate acestea tableta s-a descurcat mai mult decât onorabil în testele de autonomie.

Astfel, cu filme Full HD obţinem 8 ore şi 45 minute timp de redare neîntrerupt, având luminozitatea ecranului ajustată la o valoare potrivită pentru vizionare în încăperi fără surse puternice de lumină ambiantă şi conexiunea WiFi dezactivată.

Din păcate la navigare pe internet lucrurile nu stau la fel de bine, cele 6 ore şi jumătate obţinute fiind sub medie. Altfel stau lucrurile dacă activăm modul Power Save, luminozitatea diminuată a ecranului şi limitarea puterii procesorului permiţând extinderea autonomiei la 9 ore, suficient pentru o călătorie lungă cu trenul sau avionul.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 vs Apple iPad Mini 2

Concluzie

Concluzie

Chiar dacă la capitolul finisaje şi design Samsung a venit cu aceeaşi reţetă folosită la mai toate produsele de până acum, Galaxy Tab Pro 8.4 reuşeşte să impresioneze cu hardware performant şi un ecran impecabil, potrivit atât pentru filme cât şi navigare pe internet. Experienţa în utilizare este completată cu o interfaţă prietenoasă, având funcţionalitate vizibil îmbunătăţită peste ce oferă sistemul Android 4.4 în ediţia standard furnizată de Google.

Puse una lângă cealaltă, tabletele Galaxy Tab Pro 8.4 şi iPad Mini 2 par să nu aibă mai nimic în comun. Ecranul celei dintâi, cu rată de aspect 16:10, este potrivit mai ales pentru filme şi multimedia, în timp ce tableta Apple cu ecran 4:3 se pretează mai mult la navigare pe internet şi lectura cărţilor în format electronic. Ambele vin cu platforme software total diferite şi propriul ecosistem de servicii şi aplicaţii, încât la final problema achiziţionării uneia sau alteia nu poate fi tranşată decât individual, în funcţie de afinitatea fiecăruia faţă de iOS sau Android, respectiv produsele Apple sau Samsung. Altfel spus, preferinţele şi gusturile nu se discută.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 vs Apple iPad Mini 2

Cu preţ de 1400 Lei în versiune cu WiFi şi 16GB memorie internă, respectiv 1800 Lei pentru varianta cu suport LTE şi 16GB memorie, Galaxy Tab Pro 8.4 este o tabletă greu de refuzat, mai ieftină cu peste 300Lei decât modelul iPad Mini 2 cu dotări similare şi foarte performantă.

Părţi pozitive

Ecran de foarte bună calitate
Performanţe de top
Pachet software interesant
Slot microSD pentru expansiune
Disponibilă şi în variantă cu suport 3G/LTE
Preţ rezonabil

Părţi negative

Interfaţa prea încărcată cu efecte grafice poate fi lentă uneori
Difuzoarele stereo sunt poziţionate pe o singură latură a ecranului

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult