Seagate anunţă Ultra Mobile HDD, o unitate de stocare de 500GB pentru tablete

Seagate anunţă Ultra Mobile HDD, o unitate de stocare de 500GB pentru tablete

Indiferent cât de mult s-au străduit producătorii tradiţionali de HDD-uri, chiar şi micile unităţi de 1,8” au avut dimensiuni şi consum prea ridicate pentru corespunde cerinţelor restrictive ale tabletelor. Unii au încercat şi aşa, cum ar fi de pildă Archos, însă costisitoarele memorii NAND au avut câştig de cauză. Seagate a anunţat însă un model nou de HDD, subţire şi eficient energetic, cu care crede că ar putea avea câştig de cauză.

După cum este bine ştiut, preţul memoriilor NAND, fie că este vorba de rapidele SSD-uri sau de mai lentele eMMC, este ridicat. Acesta este motivul pentru care cele mai multe tablete se limitează la capacităţi interne de stocare de 64 Gb, modelele cu 128 sau 256 GB fiind rare şi costisitoare excepţii.

Seagate intenţionează să schimbe această limitare şi a anunţat un model de HDD care are o grosime de numai 5 milimetri şi are un consum energetic care poate scădea până la 0,14W atunci când acesta nu este folosit. Noul produs nu este primul HDD cu o grosime care i-ar permite să intre în interiorul unei tablete, Toshiba având un model de 1,8” cu dimensiuni similare (MKxx39GSL), însă modelul anunţat de Seagate oferă o capacitate dublă şi un consum de două ori mai mic.

Pentru a reduce penalizările de viteză inerente acestei tehnologii, Seagate a implementat şi o memorie cache SSD cu o capacitate de 8 GB. Din acest motiv probabil, acest HDD are o dimensiune de 2,5” şi o greutate de 93 de grame.

Compania promite că acest model de HDD hibrid va oferi performanţele unei unităţi SSD de 16 GB şi va avea consumul uneia de 64 Gb, oferind însă o capacitate de stocare mult mai mare şi fiind totodată şi mai ieftin. Rămâne însă de văzut dacă vreun producător se va încumeta să folosească această unitate de stocare, aceasta având, chiar şi în aceste condiţii, un volum care va consuma din preţiosul spaţiu dedicat bateriei, un consum maxim de 1,7W şi o greutate deloc neglijabilă într-o vreme în care toată lumea doreşte produse cât mai uşoare.

Ultra Mobile HDD este primul din partea stângă

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News