Tabletele iPad vor primi în 2020 ecrane mai mari, performanță de top și 5G

18.05.2020
Tabletele iPad vor primi în 2020 ecrane mai mari, performanță de top și 5G

Apple este unul dintre cei mai mari producători de tablete din lume, reușind în anumite piețe să acapareze peste 50% din cota de piață. Compania are o ofertă diversă de tablete, de la cele de buget, până la cele de top, mai puternice și decât anumite laptop-uri profesionale. Se pare însă că succesul modelelor deja existente, care nu au foarte mulți rivali pe piața internațională nu au dus la încetarea dezvoltării de noi modele. Noi zvonuri spun că Apple plănuiește să îmbunătățească două dintre modelele sale cele mai populare și cele mai ieftine: iPad 8 și iPad Mini 6, dar și să adauge 5G pe tabletele iPad Pro.

iPad 8: performanță mult mai bună pe segmentul de buget

Modelul iPad 7 de anul trecut a reușit să aducă cele mai ieftine tablete de la Apple cu un pas mai aproape de modelele Air și Pro, considerate dispozitive în principal de productivitate. Cu un ecran mai mare și compatibilitate cu accesoriile Smart Connector, această tabletă la un preț de 330 de dolari este o ofertă foarte bună pentru o tabletă de bază „bună la toate”, în special pentru educație.

Analistul taiwanez Ming-Chi Kuo de la TF International Securities, unul dintre cei care urmăresc Apple îndeaproape și are legături în rândul furnizorilor de componente pentru companie, spune că iPad-ul de bază va primi un upgrade semnificativ în 2020.

Acesta a menționat în cel mai recent raport al său că Apple va aduce din nou modificări hardware pe această gamă de dispozitive. iPad 8 ar putea fi anunțat și lansat în toamna acestui an și va folosi din nou un ecran nou, cu diagonală mai mare. Anul trecut, tabletele Apple de bază au trecut de la 9,7 la 10,2”, iar acum acestea vor mai crește puțin, la 10,8”. Probabil pentru a păstra compatibilitatea cu accesoriile deja lansate, Apple va micșora marginile din jurul ecranului și ar putea renunța la butonul home cu Touch ID.

Software-ul deja nu mai are nevoie de apăsarea lui pentru a ieși din aplicații, totul fiind disponibil în software, ca pe iPhone X sau iPad Pro. Totuși, nu este clar ce va înlocui senzorul de amprentă pentru securitate. Există posibilitatea ca Apple să adopte un design cu ramă mai subțire, similar cu iPad Pro, dar senzorul True Depth pentru Face ID ar putea fi prea scump pentru un iPad de buget. Astfel, un senzor de amprentă în ecran ar putea fi o alegere mai bună.

La nivel hardware, iPad 8 ar putea veni echipat cu un chipset semnificativ mai puternic. iPad 6 și 7 au folosit procesorul A10 Fusion de pe iPhone 7, un model care începe să își arate vârsta în aplicații mai moderne, în special în jocuri video. iPad 8 ar putea folosi procesorul A12 Bionic, același pe care l-am întâlnit pe iPhone XS și pe iPad Air și Mini 5. Astfel, am putea primi performanța pe care o oferea o tabletă semnificativ mai scumpă, la un preț mai mic.

Kuo spune că Apple va încerca să țină prețul tabletei iPad 8 la un nivel cât mai scăzut, deci nu ne putem aștepta la o creștere prea mare față de prețul de 330 de dolari al modelului iPad 7.

iPad Mini 6: ecran mai mare, dimensiuni fizice similare

iPad Mini 6

Tot Ming-Chi Kuo spune că și un iPad Mini nou este în plan, de asemenea cu un ecran de dimensiuni mai mari. iPad Mini are același design și același ecran încă de la prima generație: 7,9” pe format 4:3. Noul model ar putea păstra dimensiunile, dar ar putea adopta un ecran de 9” într-o carcasă similară. Acest model ar putea să apară abia în 2021, alături probabil de un model iPad Air 4, modelul mid-range al seriei de tablete Apple.

Pentru aceste modele superioare, Apple ar putea folosi noi paneluri pentru ecran, realizate pe tehnologia mini-LED. Acestea ar putea fi mai performante, apropiate de OLED în afișarea nuanțelor de negru și mult mai luminoase. Și acest model ar putea folosi Touch ID în ecran. iPad Mini și iPad Air 4 ar putea beneficia însă și de un procesor mult mai puternic. Apple A14 Bionic, cel care va debuta odată cu iPhone 12 în această toamnă, pe arhitectură de 5nm. Din acest motiv, aceste modele ar putea beneficia și de autonomie îmbunătățită.

iPad Pro: 5G și performanță de top

Apple abia a reîmprospătat seria de tablete iPad Pro, însă există zvonuri despre încă un refresh iminent. Se pare că Apple va lansa un nou iPad Pro, echipat cu un modem 5G. Față de iPad Pro 2020, acesta ar beneficia și de un chipset semnificativ îmbunătățit. Apple A12Z este un chipset doar puțin mai puternic decât A12X din iPad 2018, însă modelul A14X Bionic ar putea crește semnificativ performanța noului iPad Pro cu 5G.

ipad Pro 5g

Pe lângă un modem mai nou și un procesor mult mai puternic, acest model ar putea beneficia și de un ecran mini-LED mai performant, care va păstra cel mai probabil rata de împrospătare de 120 Hz, prezentă pe aceste tablete încă din 2017.

(via Phone Arena)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult