ASUS anunță oficial Zenfone 10, un telefon compact cu specificații de top

30.06.2023
ASUS anunță oficial Zenfone 10, un telefon compact cu specificații de top

ASUS a anunțat oficial Zenfone 10, noul său flagship compact pentru anul 2023. Acesta păstrează multe dintre elementele care au făcut din Zenfone 9 un succes în rândul fanilor, începând cu dimensiunile reduse ale carcasei și integrarea de hardware high-end și continuând cu o construcție cu design atrăgător, din materiale sustenabile. Desigur, avem parte și de îmbunătățiri precum integrarea de încărcare wireless, și hardware actualizat la standardele momentului.

În ciuda dimensiunilor reduse, Zenfone 10 integrează tot ce au nevoie utilizatorii

Zenfone 10 este echipat din nou cu un ecran cu diagonală de 5,9”. Acesta este considerat un ecran chiar mic în prezent, dar panelul său OLED este unul avansat, nu unul de buget. Vorbim despre un ecran cu rezoluție Full HD+ și refresh rate la 144 Hz cu luminozitate de 800 de niți. Dimensiunile reduse vin astfel cu limitări la acest capitol, întrucât ecranele mai mari, cu suprafață mai mare pentru transferul de căldură pot atinge luminozitate mai înaltă.

Totuși, în ciuda dimensiunilor reduse, nu prea pare că lipsește nimic de pe Zenfone 10, telefonul integrând chiar și lucruri pe care nu le vedem pe flagship-uri cu ecrane mult mai mari. De exemplu, avem același chipset Snapdragon 8 Gen 2 pe care l-am întâlnit anterior și pe ROG Phone, tot de la ASUS, în acest corp compact.

Apoi, avem până la 16 GB memorie RAM și 512 GB stocare, alături de un acumulator imens pentru un telefon atât de mic: 4.300 mAh, cu încărcare rapidă la 30W și wireless la 15W.  De asemenea, Zenfone 10 integrează cele mai noi standarde wireless precum Bluetooth 5.3 și Wi-Fi 7. Singurul „neajuns” pare să fie mufa USB 2.0 pentru transfer de date, care va limita viteza atunci când dorești să descarci fotografii și filmări prin cablu.

Prețul de pornire este unul competitiv

Și că tot a venit vorba despre camere, avem de a face cu o cameră principală de 50 megapixeli cu senzor Sony IMX766, echipat cu stabilizare „Hybrid Gimbal Stabilizer 2.0”, care poate folosi un sistem anti-vibrații activ, alături de stabilizare electronică pentru filmări foarte stabile. Camera secundară este de tip ultrawide, cu un senzor de 13 megapixeli. Pe camera frontală vedem însă un upgrade major, ASUS adăugând o cameră cu senzor RGBW de 32 megapixeli, care beneficiază și de tehnologia de pixel binning pentru a combina mai mulți pixeli într-unul singur pentru zgomot de imagine redus și detalii mai pronunțate.

Totul este integrat într-un corp realizat din sticlă deasupra ecranului, metal pe margini și un material ecologic pe spate (policarbonat). Telefonul este rezistent la apă la standardul IP68 și include chiar și un jack de căști de 3,5mm, ceva ce nu m-aș fi așteptat să găsesc pe un telefon compact. Sustenabilitatea este importantă pentru acest model, întregul pachet fiind realizat din carton și hârtie reciclate și cerneală pe bază de soia.

Singurul dezavantaj al ASUS în piața de smartphone-uri pare să fie suportul software. Acest model va primi doar două actualizări de sistem și trei ani de actualizări de securitate.

Telefonul se lansează în magazine astăzi, 31 iulie, la prețuri pornind de la 3.999 lei pentru varianta de bază, cu 128 GB stocare și 8 GB RAM. Varianta superioară cu 256 GB stocare costă 4.199 lei, iar cea de top cu 16 GB RAM și 512 GB stocare ajunge la 4.699 lei. Oferta de precomandă de pe magazinul ASUS eShop asigură clienților reducere de 200 lei pentru varianta de 256 GB și o reducere de 300 lei pentru configurația de top.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult