ASUS Zenfone 9 review: Probabil cel mai bun telefon compact cu Android din 2022

28.07.2022
ASUS Zenfone 9 review: Probabil cel mai bun telefon compact cu Android din 2022

După ce a prezentat seria de smartphone-uri de gaming ROG Phone 6, ASUS a lansat Zenfone 9, noul său telefon care țintește publicul larg. Compania nu a mai anunțat, împreună cu acesta, un model Flip, cu ansamblu rotativ de camere. Îmi pare rău să văd că aceste modele dispar; erau unele dintre cele mai inovative de pe piață.

ASUS a împachetat în smartphone-ul compact Zenfone 9 multe componente puternice. Totuși, fiind constrânsă de dimensiunile reduse ale dispozitivului, compania a trebuit să facă și unele compromisuri. De pe Zenfone 9 lipsesc suportul pentru tehnologia de încărcare wireless și slotul pentru carduri micro-SD. Dacă avea și aceste elemente, Zenfone 9 era, pentru mine, telefonul ideal cu Android în 2022.

În schimb, dispozitivul vine cu cel mai puternic chipset disponibil în „lumea” Android, Snapdragon 8+ Gen 1 (surprinde faptul că taiwanezii au ales versiunea 8+ a procesorului, nu pe cea normală), poate fi comandat cu până la 16 GB memorie RAM, are camere foarte bune și baterie cu autonomie excelentă. O asemenea combinație este rară pe telefoane cu dimensiuni compacte și ecran mai mic de 6”.

După mai mulți ani în care am folosit smartphone-uri cu ecrane foarte mari, Zenfone 9 mi s-a părut ciudat în primele ore de utilizare. Dar m-am obișnuit repede cu un smartphone care poate fi operat cu ușurință cu o singură mână, cântărește doar 165 de grame și nu trebuie scos din buzunarul de la jeanși atunci când urci scările de la metrou.

Un display performant, numai bun pentru jocuri

Zenfone 9 vine cu display AMOLED, fabricat de Samsung, cu diagonala de 5,92” și rezoluție de 1.080 x 2.400 pixeli. Culoriile afișate sunt vii și vibrante, contrastul este ridicat, are timp de răspuns de 1 ms, iar rata de reîmprospătare poate fi setată la maxim 120 Hz. Această componentă importantă a telefonului este protejată cu Gorilla Glass Victus, cea mai solidă sticlă disponibilă pe piață.

Zenfone 9 are always on display, dar acesta nu este o versiune completă. Informațiile pot fi afișate maxim 10 secunde, la atingerea ecranului. ASUS a decis, probabil, să implementeze caracteristica în acest mod pentru a oferi o autonomie mai mare. Mi-ar fi plăcut, totuși, să am posibilitatea să afișez permanent pe ecranul închis ora și procentul bateriei.

Lipsește și funcția, pe care eu o apreciez mult, double tap to wake, prin care ecranul pornește la dubla atingere rapidă.

Este puțin deranjantă marginea din partea de jos a display-ului, semnificativ mai groasă decât cea de sus. Aici e clar că ASUS a făcut economie la componente. Nothing Phone 1 are margini înguste peste tot, deși costă în jur de 500 de euro.

Dispozitivul seamănă, privit din față și lateral, cu cele mai noi smartphone-uri Apple. Marginile sunt plate, iar rama este metalică. Cele două butoane fizice de care dispune Zenfone 9, cel pentru volum și Power, sunt poziționate în partea din dreapta. Butonul Power ascunde câteva „secrete”: include senzorul de amprentă, iar prin glisarea pe el pot fi afișate notificările. Mai mult, oferă un răspuns haptic plăcut la atingere.

Răspunsul oferit este plăcut deoarece ASUS a folosit, pe acest model, un sistem de vibrare liniar, nu un motor rotativ. La un Linear Resonant Actuator (LRA) vibraţiile sunt mai fine şi mai precise deoarece sunt produse de componente care oscilează.

Am apreciat mereu senzorii de amprentă care sunt incluși în butoanele Power. Aceștia sunt preciși și mai rapizi comparativ cu cei din display.

Spatele modelului testat, cel negru, este realizat din Gorilla Glass 3 și e acoperit cu un strat mat, plăcut la atingere și care oferă aderență bună. Zenfone 9 vine cu jack audio universal de 3,5 milimetri, poziționat pe marginea de sus, dar și cu difuzoare stereo.

Smartphone-ul este rezistent la praf și apă, fiind certificat IP68.

Citește și > Zenfone 9: Accesoriile anunțate de ASUS împreună cu smartphone-ul

Pe partea din spate atrage atenția ansamblul robust de camere, care include doi senzori, unul principal de 50 MP (Sony IMX766) și altul ultrawide de 12 MP (IMX363). Sistemul dispune de stabilizare optică pe șase axe, de tip gimbal. Suplimentar, Zenfone 9 include stabilizare electronică a imaginii.

ASUS livrează telefonul împreună cu o carcasă discretă, din plastic tare. Aceasta este subțire și are aceeași textură ca spatele telefonului. Din păcate suprafața se zgârie ușor. În cele șapte zile în care am testat dispozitivul au apărut câteva urme pe spatele carcasei, deși am avut grijă să protejez dispozitivul.

Cutia în care vine telefonul este și ea interesantă, deoarece este realizată 100% din hârtie reciclată. Compania a decis să nu o facă strălucitoare, ci mată, tocmai pentru a reduce amprenta de carbon în procesul de fabricație. ASUS include în cutie încărcător, dar nu și căști.

Performanțe de top și sistem de operare curat

Datorită componentelor puternice și a sistemului de operare apropiat de Android stock, Zenfone 9 este extrem de rapid, mai ales în configurația cu memorie RAM de 16 GB. Este un smartphone de gaming deghizat în telefon pentru mase. Poți juca orice titlu cu grafica pe setarea Ultra fără probleme, iar smartphone-ul nu se încălzește puternic. Asta deoarece ASUS a inclus pe Zenfone 9 un sistem de răcire similar cu cel de pe seria ROG Phone 6. Sistemul dispune de cameră de vapori, iar un radiator din foi de grafit ține temperatura scăzută.

Mi-a fost dificil, însă, după mai mulți ani în care m-am jucat pe telefoane mari, să mă adaptez la ecranul de 5,92”. În World of Tanks Blitz, care are multe elemente în interfața „de luptă”, mi s-a părut că acestea erau aglomerate pe display. Nu am reușit, cu acest telefon, să fiu la fel de eficient în jocuri ca atunci când le rulez cu smartphone-ul meu ASUS Zenfone 8 Flip, cu display de 6,67”. Poate în timp aș fi reușit să ajung la același nivel și cu un telefon compact. Nu știu.

Zenfone 9 va fi disponibil în patru culori: negru, albastru, roșu și alb (Foto: ASUS)

Tot pentru gameri, ASUS Zenfone include aceeași aplicație Game Genie de pe seria ROG Phone 6. Aceasta este mult mai bogată în funcționalități decât cea existentă pe modelele din seria Zenfone 8. Pe scurt, aplicația îi permite utilizatorului să dezactiveze, atunci când se joacă, funcții precum notificările sau apelurile. Tot în Game Genie sunt afișate informații precum temperatura, nivelul bateriei, numărul de cadre pe secundă sau latența rețelei. Aplicația poate fi adusă în prim plan prin glisarea degetului dinspre unul din colțurile de sus ale display-ului. În Game Genie mai există scurtături pentru înregistrarea conținutului de pe ecran, blocarea luminozității la un anumit nivel sau alocarea de resurse suplimentare pentru gaming.

Interfața ZenUI este curată, așa cum ne-a obișnuit ASUS în ultimii ani. Nu există aplicații care să le dubleze pe cele de la Google. Compania include doar o aplicație Gallery pentru cei care nu se descurcă bine cu Photos în utilizarea de zi cu zi și un file manager mai avansat decât cel inclus în Android de Google. Am avut și o surpriză neplăcută. Aplicațiile Facebook și Netflix au venit preinstalate pe telefon. Din fericire acestea pot fi eliminate complet, nu doar dezactivate, ca pe alte telefoane.

Un alt punct forte al Zenfone 9 este sunetul, un capitol care nu este neglijat aproape niciodată de ASUS pe produsele sale. Dispozitivul a fost calibrat în parteneriat cu specialiștii suedezi de la Dirac și include două amplificatoare Qualcomm Aqstic, care oferă putere mare pentru cele două difuzoare. Difuzorul de sus folosește trei magneți, iar cel de jos de șapte.

Mai mult, telefonul oferă acces la un egalizator complet în aplicația AudioWizard și este certificat Hi-Res Audio (HRA).

Camere principale foarte bune

Zenfone 9 face fotografii de calitate. Culorile sunt redate fidel, senzorii captează multă lumină, iar scenele cu elemente în mișcare sunt suprinse foarte bine, datorită sistemului de stabilizare avansat. Acesta, alături de algoritmi și senzorii Sony, asigură rezultate foarte bune în orice condiții, fie că este vorba de o zi însorită, noapte sau amurg. Puteți vedea o serie de imagini surprinse cu smartphone-ul în galeria foto atașată la articol.

Cei doi senzori de pe spate pot funcționa ca senzori macro și telephoto, până la un punct. Nu e ca și cum ai avea unii dedicați, dar își fac treaba decent în aceste scenarii.

Senzorul frontal, pentru selfie-uri, este de 12 MP (Sony IMX663) și vine cu autofocus, ceva mai rar. Aceasta este o cameră pentru selfie-uri și videoconferințe foarte bună.

Ca o concluzie la acest capitol, Zenfone 9 nu este un telefon, cred, de top 10 DxOMark, dar face fotografii foarte bune, care vor mulțumi marea majoritate a utilizatorilor.

Autonomie de excepție

ASUS a reușit să includă în Zenfone 9 o baterie cu capacitate de 4.300 mAh. Aceasta se încarcă la 30W și dispune de suport pentru reverse charging. Asta înseamnă că smartphone-ul poate fi folosit pe post de baterie externă pentru alte dispozitive. Lipsește, după cum am precizat mai sus, tehnologia de încărcare wireless, un lucru destul de rar pe vârfurile de gamă actuale. Cred că aș fi preferat ca Zenfone 9 să fie puțin mai gros și mai greu, dar să includă această funcționalitate.

Acesta este primul telefon folosit după mult timp care mi-a oferit o autonomie de o zi și jumătate. Sunt un utilizator avansat: am trei conturi de e-mail în telefon, ascult muzică și podcast-uri zi de zi cel puțin două ore, fac mult browsing și mă și joc ocazional. Smartphone-ul meu, Zenfone 8 Flip, nu oferă niciodată o autonomie mai mare de 12 ore în acest scenariu, deși are baterie de 5.000 mAh și ecran de 90 Hz.

Inginerii ASUS au făcut progrese mari la capitolul autonomie. ROG Phone 6 Pro oferă, de asemenea, autonomie excelentă. Ajută și compromisurile făcute: lipsesc tehnologiile double tap de wake și display-ul always on permanent.

Zenfone 9 nu permite nici personalizarea în detaliu a interfeței. Îmi vine în minte imposibilitatea de a schimba forma iconițelor. Totuși, ASUS oferă în launcher-ul său caracteristici utile: utilizatorii pot edita numele aplicațiilor sau securiza aplicații cu un cod PIN sau amprentă prin intermediul AppLock.

ASUS Zenfone 9 – caracteristicile tehnice principale:

Sistem de operare: interfață ZenUI, bazată pe Android 12
Display: AMOLED, produs de Samsung; certificat HDR10+; rezoluție de 1.080 x 2.400 pixeli; rată de refresh de până la 120 Hz
Chipset: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
RAM: 8 / 16 GB (LPDDR5)
Capacitate de stocare internă: 128 / 256 GB, UFS 3.1 (fără slot pentru carduri)
Camere spate: principală de 50 MP, ultrawide de 12 MP;
Cameră frontală: 12 MP
Rezistență la praf și apă:certificare IP68
Baterie: 4.300 mAh; încărcare la 30 W; reverse charging
Jack audio: da
Conectivitate wireless: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E
Greutate: 169 de grame
Dimensiuni: 146,5 x 68,1 x 9,1 mm

Un telefon ușor de recomandat

Zenfone 9 este telefonul meu preferat cu Android dintre cele lansate în acest an. Are caracteristici tehnice de top, care oferă performanțe incredibile, sistem de operare curat, camere foarte bune și autonomie extraordinară. Mă deranjează lipsa încărcării wireless și aș fi apreciat un slot pentru carduri micro-SD, dar chiar și în lipsa lor „pachetul” oferit de ASUS este foarte solid. Aș recomanda oricând acest telefon persoanelor care doresc un mini-flagship.

În opinia mea, Zenfone 9 este probabil cel mai bun telefon compact cu Android lansat până acum în 2022.

Telefonul are și un preț destul de accesibil pentru un flagship cu asemenea caracteristici tehnice. Zenfone 9 va avea prețuri cuprinse între 800 (8 / 128 GB) și 950 de euro (16 / 256 GB).

În România, telefoane sunt disponibile la precomandă începând din 28 iulie 2022 în mai multe configurații și culori. Produsele vor fi livrate la jumătatea lunii august. Pentru anumite configurații și variante de culoare, ASUS oferă, în perioada 28 iulie – 21 august, un kit RhinoShield cadou, care include sticlă de protecție pentru ecran și o carcasă.

Părţi pozitive

Performanțe excelente
Design compact, elegant, bazat pe materiale de calitate
Autonomie foarte bună a bateriei
Ecran performant
Excelează la capitolul audio; are jack de 3.5 mm
Camere foarte bune

Părţi negative

Lipsește tehnologia de încărcare wireless
Nu are funcție double tap to wake și nici ecran always on permanent

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult