Acumulatorii pe bază de grafen destinaţi telefoanelor inteligente, gata de fabricaţie – promite o companie americană

20.01.2020
Acumulatorii pe bază de grafen destinaţi telefoanelor inteligente, gata de fabricaţie - promite o companie americană

Promişi de mai mulţi ani, acumulatorii Li-ion prevăzuţi cu electrozi pe bază de grafen reprezintă cea mai bună şansă a industriei pentru depăşirea actualului blocaj, în care capacitatea de stocare a energiei pur şi simplu nu mai ţine pasul cu cerinţele gadgeturilor moderne.

Deşi gadgeturile pe care le alimentează au evoluat considerabil, acumulatorii Li-ion au rămas în mare parte neschimbaţi, oferind aproximativ aceeaşi densitate de înmagazinare a energiei ca şi acum câţiva ani, producătorii acestora mulţumindu-se să optimizeze partea de fiabilitate şi longevitate. Din nefericire, alternative credibile la tehnologia Li-Ion nu prea se întrevăd în viitorul apropiat, singura cale de urmat rămânând optimizarea suplimentarea densităţii de înmagazinare a energiei. Cea mai promiţătoare inovaţie pe această direcţie este tehnologia grafenului, un material foarte promiţător dar foarte dificil de produs la scară industrială.

Însă dacă ne luăm după afirmaţiile unei companii din Los Angeles, obstacolul a fost deja depăşit, compania anunţând testarea unor baterii cu grafen pentru smartphone-uri care sunt aproape gata de comercializare.

Fabricaţi de compania Real Graphene, noii acumulatori vor folosi în continuare litiu, adăugând însă o foaie de grafen pentru a obţine numersoase avantaje. Compania susţine că, cu această nouă tehnologie, va fi nevoie de doar 20 de minute pentru a încărca o celulă de 3000mAh folosind un încărcător de 60 de waţi, spre deosebire de 90 de minute, care este timpul mediu în acest moment. Afirmaţia sugerează mai degrabă că, în loc de creşterea densităţii de stocare a energiei, compania a folosit proprietăţile termoconductoare superioare ale grafenului pentru a optimiza disiparea de căldură în timpul procesului de încărcare rapidă.

Mai mult, majoritatea bateriilor actuale suportă între 300 şi 500 de cicluri de încărcare fără a pierde semnificativ din capacitatea de stocare a energiei, însă bateriile cu grafen vor putea gestiona aproximativ 1500 de cicluri înainte de a atinge un nivel similar de uzură.

Dificil de obţinut, grafenul este din păcate un material scump, acumulatorii realizaţi de Real Graphene urmând să coste cu 30% mai mult decât actualele baterii cu litiu, fapt ce limitează aplicabilitatea acestora la telefoane din gama high-end, cu marje de profit suficient de mari pentru a permite amortizarea costurilor da fabricaţie. Telefoanele fabricate vor avea însă o durată de exploatare mai lungă, fiind necesare de trei ori mai multe cicluri de încărcare/descărcare pentru a ajunge la un nivel de uzură care să solicite înlocuirea acumulatorului Li-Ion.

Din păcate, pentru progrese reale şi pe partea de stocare a energiei, mai avem ceva timp de aşteptat.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult