AMD ar putea lansa chipseturi Ryzen pentru smartphone

03.06.2020
AMD ar putea lansa chipseturi Ryzen pentru smartphone

Afișând specificații impresionante, noile SOC-uri AMD Ryzen C7 ar putea pune în dificultate competiția reprezentată de Qualcomm, Samsung și alți producători de chipseturi consacrați.

Profitând de faima dobândită cu brandul de procesoare Ryzen, AMD ar putea lansa și o versiune a acestora adresată dispozitivelor mobile, nu neapărat bazate pe aceeași arhitectură ca versiunea pentru PC.

Pornind împotriva unor nume grele precum Qualcomm, Samsung, Mediatek și Huawei – HiSilicon, AMD ar putea lansa propria gamă de chipseturi Ryzen, cu un design care țintește obținerea unor performanțe de top.

Potrivit informațiilor neconfirmate oficial, primul chipset numit Ryzen C7 implementează o configurație de procesor octa-core bazată pe două nuclee Cortex X1, recent anunțate de ARM și capabile să atingă frecvența de 3.0 GHz. Perechea este completată cu alte două nuclee Cortex A78 cu frecvență de 2.6GHz și patru nuclee Cortex A55 cu frecvență de 2GHz.

Și mai interesant ar putea fi însă interfața grafică bazată pe arhitectura RDNA, dezvoltată de AMD și Samsung începând cu anul 2019. Soluția creată s-a dovedit a fi semnificativ mai rapidă decât nucleul Adreno 650 găsită în smartphone-uri de top precum Samsung Galaxy S20. În ecuație va intra și suportul pentru noul tip de memorie RAM LPDDR5, respectiv ecrane cu rezoluție 2K și rată de refresh la 144 Hz.

Nivelul de performanță promis ar urma să fie livrat cu ajutorul noului proces de fabricație pe 5nm dezvoltat de TSMC.

Designul va include și conectivitate 5G, implementată cu ajutorul unui modem Mediatek 5G UltraSave integrat chiar în chipset. Acesta va oferi suport dual-sim și comutare transparentă în rețelele convenționale de comunicații mobile.

Deocamdată, în lipsa unei confirmări oficiale din partea AMD, cele prezentate mai sus trebuie privite ca simple zvonui.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult