Android 14 Developer Preview 1 este disponibil pe modelele Pixel. Aduce o funcție importantă de securitate

09.02.2023
Android 14 Developer Preview 1 este disponibil pe modelele Pixel. Aduce o funcție importantă de securitate

Android 13 are o rată de adopție destul de mică, deși a fost lansat încă din vara anului trecut, în principal pentru că producătorii de smartphone-uri lansează cu prioritate cele mai noi versiuni pe modele high-end recente, care se regăsesc în mâinile unui număr mic de utilizatori. Asta nu oprețte însă Google să continue dezvoltarea versiunii Android 14, care urmează să fie lansată în a doua jumătate a acestui an. Prima versiune Android 14 de test, Developer Preview 1, a fost lansată și dezvăluie primele noutăți pe care Google le va implementa.

Utilizatorii de Pixel pot testa prima variantă „pre-beta” de Android 14

Una dintre cele mai importante funcții noi ține de securitatea dispozitivelor cu Android, blocând o vulnerabilitate mai veche a sistemului de operare. Android 14 va fi prima versiune care va bloca instalarea anumitor aplicații, atât din Play Store, cât și din afara magazinului, dacă nu folosesc o versiune recentă a SDK-ului pentru dezvoltare. Astfel, multe aplicații vechi nu vor mai rula pe Android 14, utilizatorii avansați fiind nevoiți să acceseze niște setări obscure pentru a debloca asta.

Minimum SDK este astfel implementat pentru că multe aplicații de tip malware folosesc SDK-uri foarte vechi, care pot beneficia de anumite vulnerabilități care au fost între timp corectate. Cea mai veche versiune de SDK compatibilă cu Android 14 va fi Android 6, variantele 5.1 sau mai vechi fiind blocate din start. De acum înainte, cu fiecare an care trece, Google va mai urca nivelul minim acceptat la următoarea versiune.

Cea de-a doua funcție importantă are legătură cu felul în care textul este afișat la diverse mărimi, îmbunătățind astfel afișarea anumitor site-uri sau aplicații, care aveau text prea mic sau prea mare.

Acestea sunt doar primele schimbări, Android 14 Developer Preview fiind versiunea de dinainte de perioada de beta. Google a oferit și un program de lansare lunar pentru variantele de test, care sugerează că prin august ne putem aștepta la varianta finală. Primul beta este programat să apară în aprilie.

Dispozitivele compatibile cu Android 14 Developer Preview sunt toate modelele din familiile Pixel 7, Pixel 6, Pixel 5 și singurul model din gama 4, Pixel 4a (5G). Modelul 4A „standard” rămâne astfel în urmă, fiind în afara perioadei de suport software oficial.

sursa: Ars Technica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult