Android 14 va bloca instalarea de aplicații vechi chiar și din afara Play Store

24.01.2023
Android 14 va bloca instalarea de aplicații vechi chiar și din afara Play Store

Rata de adopție pentru Android 13 a ajuns abia la 5% din totalul dispozitivelor bazate pe sistemul de operare de la Google, însă echipa de dezvoltatori de la Google nu așteaptă ca versiunea din prezent să devină mai populară înainte să o dezvolte pe următoarea. Astfel, deja apar discuții despre Android 14, pe care, cel mai probabil, îl vom vedea la Google I/O în această primăvară. Primele vești despre noul sistem de operare sugerează însă că Google se va inspira puțin de la Apple, urmând să blocheze instalarea de aplicații mai vechi, fie că sunt descărcate din Play Store, sau din alte surse.

Google dorește să blocheze aplicațiile vechi de pe telefoanele cu Android 14

Se pare că Google dorește să îmbunătățească semnificativ siguranța datelor utilizatorilor pe noua versiune de Android, ceea ce va însemna că aplicații mai vechi, construite pentru versiuni mai vechi de ale sistemului de operare și care nu au fost actualizate pentru a se conforma cu noile cerințe, nu vor mai putea fi instalate. Acest lucru înseamnă că dacă o aplicație a fost dezvoltată pe o versiune de SDK mai veche decât cea minimă acceptată în Android 14, aceasta nu va putea fi instalată deloc.

Și nu vorbim doar despre instalare din Google Play Store. Într-adevăr, aplicații incompatibile cu Android 14 vor rămâne listate pe Play Store, întrucât vor putea rula pe versiuni mai vechi de Android, dar nici măcar dacă aceste aplicații sunt descărcate separat de pe un alt magazin, acestea nu vor mai fi acceptate de sistemul de operare. Singura metodă de a păstra aceste aplicații funcționale pe telefoanele cu Android 14 va fi dacă acestea erau deja instalate înainte ca update-ul la această versiune să fie aplicat.

Sursa acestor informații este chiar noul regulament impus de Google asupra Play Store, cât și noi schimbări de cod în sursa Android. În prezent, aplicațiile de pe Play Store care se listează acum trebuie să fie construite pe SDK-ul de Android 12. Orice aplicație care folosește versiuni mai vechi nu va fi acceptată în magazin. Iar noua regulă pentru rularea de aplicații Android este că aplicațiile pentru versiuni foarte vechi nu vor mai rula. Această limită va fi crescută însă la minimum Android 6.0.

Nu toți producătorii sunt obligați să implementeze această măsură de securitate

Se pare că Google a descoperit că malware-ul de pe platformă se ascunde în principal în aplicații care par a fi dezvoltate pentru versiuni de Android mai vechi, folosind metode care nu mai sunt posibile în versiunile mai noi.

Totuși, deciziile Google referitoare la Android 14 rămân valabile pe telefoanele sale. Partenerii care produc telefoane și își modifică sistemul de operare vor putea să aleagă de bunăvoie ce versiune minimă de SDK acceptă în software-ul lor și dacă să blocheze sau nu aplicațiile mai vechi. De asemenea, cei care știu ce fac, vor putea reactiva instalarea de aplicații vechi prin command shell.

9to5google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult