Android 4.1 Jelly Bean – îmbunătăţiri esenţiale

28.06.2012
Android 4.1 Jelly Bean - îmbunătăţiri esenţiale

Iniţial am crezut că Jelly Bean este numele de cod al viitorului sistem de operare mobil Android 5.0. Nu a fost să fie aşa. Google a ales această denumire pentru un update intermediar, mai precis pentru Android 4.1. Jelly Bean a fost prezentat ieri la conferinţa Google I/O şi vom vedea în continuare ce aducel el în plus utilizatorilor de smartphone-uri.

Project Butter

Trebuie să recunosc că angajaţii de la Google se pricep la denumiri interesante pentru facilităţile oferite de un sistem de operare. Poate că în româneşte nu sună bine expresia „merge bine, ca untul”, dar s-ar putea ca peste ocean ea să aibă sens. Spunem asta deoarece Project Butter a vrut şi a reuşit să îmbunătăţească viteza de reacţie a sistemului de operare la interacţiunea utilizatorului cu ecranului.

Cei de la Google au folosit o cameră video ce înregistrează cu 300 fps pentru a evidenţia diferenţele între un Galaxy Nexus ce rula ICS şi un altul ce rula Jelly Bean. Android 4.1 rulează cu 60 fps pe ecran, iar animaţiile, scroll-ul şi tranziţiile sunt mult mai fluente. În sistemul de operare a fost introdusă tehnologia triple buffering, iar procesorul grafic poate lucra în paralel cu CPU-ul.

Ecrane principale mai uşor de personalizat

Cei de la Google şi-au dat seama că personalizarea ecranelor pricipale cu iconiţe şi widget-uri nu este chiar atât de uşoară precum ar trebui să fie. Aşa se face că Android 4.1 vine cu un nou algoritm de autoaranjare a lor. Pictogramele se vor da la o parte din faţa widget-urilor, iar când acestea din urmă nu au loc, vor redimensionate automat. De asemenea, ştergerea pictogramelor şi a widget-urilor se face cu mişcare rapidă spre latura de sus a ecranului.

Sistem de notificări îmbunătăţit

Tastatură cu predicţie şi dictare vocală

Tastatura implicită a sistemului de operare a fost îmbunătăţită şi vine acum cu un sistem de predicţie a cuvintelor. Ea a fost comparată cu SwiftKey, o tastatură foarte apreciată pentru Android. Recunoaşterea vocală a fost până acum o funcţie oferită de sistemele de operare mobile, ce avea neapărată nevoie de conexiune la Internet. Motivul era simplu: dictarea era înregistrată ca fişier audio, trimisă la un server, de unde venea înapoi sub formă de text. Google a introdus pe sistemul Android 4.1 recunoaştere vocălă offline. Nu ştim încă dacă aplicaţia va afecta foarte mult memoria terminalului.

Google Now

Sunt voci care susţin că serviciul Google Now este o versiune a lui Siri pentru Android. Este drept că serviciul a fost prezentat ca un asistent personal pentru utilizator, însă aşa cum veţi vedea în clipul de mai jos, el este ceva mai complex. El oferă ceva mai mult decât căutări bazate pe recunoaştere vocală. Pe ecran apar zone separate cu informaţii legate de căutările realizate de utilizator în ultimul timp. Spre exemplu, în interfaţa Google Now se va afla tot timpul o zonă cu starea vremii dacă utilizatorul cere frecvent să-i fie afişată prognoza pe următoarele zile.

Căutările sunt foarte mult legate locaţia utilizatorului şi de momentul în care au fost făcute. Dacă vrei să afli cât timp faci până la serviciu, telefonul îţi va arăta ruta şi va ţine cont de traficul de ora respectivă. În ţări mai civilizate poţi primi chiar orarul cu metrourile sau autobuzele care trec prin zonă şi te pot duce la serviciu. Mergând pe stradă, meniul Places îţi poate lista restaurantele din zonă, iar când călătoreşti dintr-o ţară într-alta vei avea la dispoziţie un convertor valutar în moneda ţării respective.

Android Beam

Această funcţie din Android 4.1 este strict legată de suportul pentru NFC. Ea va permite transferul rapid al unor fişiere între telefoane prin simpla atingere între. Funcţia este similară cu S Beam al lui Samsung Galaxy S III. De asemenea, conectarea unui telefon la o pereche de boxe sau căşti Bluetooth se va face tot printr-o simplă atingere, dacă acestea sunt compatibile cu protocolul NFC.

Aplicaţii criptate şi update-uri incrementale

Pentru a preveni piratarea aplicaţiilor plătite, acestea vor fi criptate cu o cheie specifică telefonului pe care sunt instalate. De asemenea, update-urile aplicaţiilor instalate vor fi acum realizate mai inteligent. Smart App Updates înseamnă că ele vor fi incrementale şi nu vor necesita descărcarea unui fişier APK de fiecare dată. De asemenea, update-urile vor fi de aproximativ trei ori mai mici decât kit-ul original.

Samsung Galaxy Nexus şi Asus Nexus 7 vor rula Android 4.1

Doar o mână de terminale vor primi update-ul la Android 4.1 în primul val. Pentru cei interesaţi, am scris despre ele aici. Tableta Nexus 7, produsă de Asus, va fi prima de pe piaţă cu acest sistem de operare preinstalat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News