Android 4.2 vine cu un nou sistem de securitate

02.11.2012
Android 4.2 vine cu un nou sistem de securitate

Cei care achiziţionează un telefon cu sistem Android 4.2, sau actualizează telefonul la noul OS, se aleg cu un mecanism de protecţie suplimentar, ce emite alerte la instalarea aplicaţiilor periculoase, inclusiv cele descărcate din afara magazinului Google Play Store.

Android 4.2 vine cu un nou sistem de securitate

Noul mecanism de securitate, adăugat de Google pentru versiunea 4.2 a platformei Android, are rolul de a proteja şi acei utilizatori care aleg să instaleze aplicaţii din afara magazinului Play Store, nesupuse controalelor obişnuite pentru verificarea riscurilor de securitate pe care le prezintă. De acum însă toate aplicaţiile descărcate în acest mod sunt preluate şi scanate pe serverele Google aproape instantaneu. Dacă în urma verificărilor aplicaţia este găsită ca fiind curată instalarea poate continua neabătută. În caz contrar, utilizatorul va fi înştiinţat cu un mesaj de avertizare, în urma căruia poate alege să oprească instalarea sau să continue în ciuda potenţialelor pericole la care se expune.

Deocamdată, serviciul de scanare a aplicaţiilor este opţional şi trebuie activat manual pentru a beneficia de protecţie.

Noua suită de aplicaţii pentru securitate livrată cu versiunea Android 4.2 include şi un mecanism care emite avertismente atunci când o aplicaţie instalată încearcă să trimită mesaje SMS care pot încărca factura telefonului. Odată descoperită, aplicaţia suspectă este blocată automat iar utilizatorul este întrebat dacă doreşte să permită funcţionarea acesteia în continuare.

Tot pentru mai multă siguranţă, pagina afişată la instalarea aplicaţiilor conţinând lista de permisiuni care au nevoie de aprobare a fost refăcută, încât textul prezentat să fie mai uşor de citit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult