Apple a brevetat un hibrid între butonul Home şi un joystick

16.01.2015
Apple a brevetat un hibrid între butonul Home şi un joystick

Apple nu este un nume care să ne ducă cu gândul la jocuri video, însă de la lansarea dispozitivelor cu iOS, compania a câştigat teren în acest spaţiu. Acum că există un ecosistem sănătos pentru dezvoltatorii de jocuri şi destule accesorii MFi pentru a asigura o experienţă plăcută, compania pare să caute şi alte metode pentru a îmbunătăţi capabilităţile produselor proprii la acest capitol. Una dintre acestea pare să fie un buton „Home” mai special, descoperit printre brevetele înregistrate de companie.

Vorbim despre un buton „inteligent”, care poate funcţiona în două moduri diferite. Primul este modul standard, prezent deja pe toate dispozitivele cu iOS, care funcţionează în modul bine cunoscut. Cel de-al doilea mod transformă butonul într-un stick analogic numai bun pentru folosit în jocuri video. Documentul ataşat brevetului descrie un buton „multifuncţional”, care poate funcţiona pe trei axe. Este vorba despre controlul pe axele X şi Y atunci când este utilizat modul „stick” şi axa Z, atunci când se întoarce la forma iniţială.

Sistemul mecanic care permite „transformarea” butonului este bazată pe un arc metalic, care în teorie nu ar fi foarte rezistent la utilizare repetată. În general Apple încearcă să simplifice lucrurile, nu să le complice, iar acest brevet nu sugerează simplitatea şi minimalismul caracteristic produselor proiectate de Jony Ive. De altfel, într-un prezent în care dispozitivele au din ce în ce mai puţine butoane fizice, iar interacţiunea este bazată aproape exclusiv pe suprafeţe tactile, integrarea unui buton fizic care include şi o componentă mecanică ar fi împotriva direcţiei în care merge industria în acest moment.

Studiind desenul şi descrierea brevetului, este destul de clar că Apple nu va integra aşa ceva în următoarele generaţii de iPhone-uri şi iPad-uri. Este posibil ca această idee să nu fie tocmai recentă, chiar dacă a fost descoperită de curând. Dacă stăm să săpăm destul de mult în stiva de brevete a companiei, probabil că putem găsi şi lucruri mai ieşite din comun, însă cazul de faţă dezvăluie şi altceva. Apple nu ignoră jocurile video şi pare să ia în considerare dezvoltarea de hardware dedicat pentru a asigura o experienţă de joc superioară, ceea ce este îmbucurător pentru o companie care până la lansarea primului iPhone nu avea foarte multe legături cu această formă de entertainment.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult