Apple a început să activeze conectivitatea prin satelit a telefoanelor iPhone 14. Când vine rândul europenilor

16.11.2022
Apple a început să activeze conectivitatea prin satelit a telefoanelor iPhone 14. Când vine rândul europenilor

Apple a activat deja funcționalitatea Emergency SOS bazată pe conectivitate prin satelit, pentru utilizatorii iPhone 14 din SUA și Canada. Începând cu luna viitoare, pe listă vor fi incluși și utilizatorii din Franța, Germania, Irlanda și Marea Britanie.

Concret, conectivitatea prin satelit asigură că utilizatorii iPhone 14 pot contacta prin mesaje SMS reprezentanții serviciilor de urgență (ex. dispeceratul 112), chiar și în situația puțin probabilă în care aceștia se află într-o locație fără acoperire la niciuna dintre rețelele terestre de telefonie mobilă care ar putea prelua un eventual apel gratuit către numerele de urgență. Din păcate, scenariul prevăzut de Apple presupune totuși că te afli într-un spațiu deschis, cu vizibilitate optimă către sateliții ce ar putea recepționa SMS-ul trimis cu telefonul mobil. Altfel spus, trimiterea unui SMS în condiții de vreme nefavorabilă ar putea fi mai anevoioasă decât e ilustrat în campaniile publicitare.

Deoarece hardware-ul telefoanelor iPhone 14 este gândit pentru conectare la relee de comunicare terestre, Apple a trebuit să găsească modalități inovatoare pentru a face posibilă conectare la sateliți aflați la sute de kilometri distanță, pe orbita Pământului. Spre exemplu, problema lățimii de bandă insuficientă este adresată prin introducerea unei tehnologii de compresie care reduce de trei ori volumul de date trimis în cadrul unui mesaj SMS. Chiar și așa, sunt necesare peste 15 secunde pentru trimiterea unui mesaj text conținând date esențiale precum coordonatele de localizare GPS, în condiții ideale cu cer senin și vizibilitate neobstrucționată de alte obstacole.

Pentru a eficientiza cât mai mult acest proces, Apple a creat un chestionar pe care persoanele aflate în dificultate trebuie să îl completeze, asigurând astfel trimiterea a cât mai multor informații relevante din spațiul unui mesaje altfel foarte scurt.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult