Apple ar putea depăși Samsung, devenind cel mai mare producător smartphone

04.09.2023
Apple ar putea depăși Samsung, devenind cel mai mare producător smartphone

În ciuda popularității de care se bucură mai ales în piețele vestice, Apple și-a văzut creșterea limitată de strategia intransigentă de marketing, compania refuzând ani de-a rândul să lanseze și produse low-cost. Iar pentru Samsung, aranjamentul a funcționat de minune, sud-coreenii având mână liberă să inunde piețele globale cu telefoane și tablete, acoperind toate nițele de prețuri.

Cu toate acestea, poziționarea Apple ca și brand premium este valabilă doar pe segmentul produselor noi, compania perfecționând de-a lungul timpului un business foarte profitabil pe nișa produselor refurbished, sau chiar noi, dar de generație mai veche și vândute cu discount consistent în ofertele vânzătorilor parteneri (ex. operatori de telefonie mobilă, magazine retail). În tot acest timp, popularitatea Apple a continuat să crească, compania reușind să acapareze mare parte din piața de telefoane inteligente, dar și din cea a tabletelor.

În mod istoric, poziția Samsung ca și lider al pieței smartphone a fost de neatins pentru Apple, creatorul iPhone mizând pe strategia produselor vândute cu marje de profit cât mai generoase, în detrimentul strategiei bazată pe vânzarea de cât mai multe produse cu putință, indiferent de preț.

Însă potrivit companiei de analiză Trend Force, iPhone 15 ar putea fi primul telefon Apple care reușește să concureze produsele Samsung și în privința volumului vândut, nu doar prin profiturile generate:

Samsung continuă să fie lider în clasamentele de producție, livrând 53,9 milioane de unități în Q2. Cu toate acestea, a suferit o scădere de 12,4% ToT. Pe fondul tendințelor economiei globale și a concurenței acerbe, împreună cu un efect de halo în scădere de la lansările sale emblematice de la începutul anului, performanța Samsung Q2 a rămas în urmă comparat cu perioada similară a anului trecut. Deși Samsung urmează să lanseze noi modele pliabile în Q3, impactul asupra creșterii generale este de așteptat să fie marginal, având în vedere volumul relativ scăzut de vânzări în comparație cu seria sa Galaxy S.

Pentru Apple, trimestrul Q2 este de obicei cel mai slab din punct de vedere al producției, datorită tranziției sale între modelele mai vechi și cele nou pregătite de lansare. Producția pentru al doilea trimestru a fost de 42 de milioane de unități, marcând o scădere de 21,2% față de trimestrul precedent.

În mod excepțional, Apple și Samsung sunt aproape la egalitate în privința volumelor de producție anticipate. Astfel, dacă iPhone 15 depășește așteptările pieței, Apple are șanse credibile să detroneze Samsung din poziția de lider al pieței smartphone globale.

Din punct de vedere al distribuirii pe platforme, lucrurile stau chiar mai rău pentru ecosistemul Android, estimările prognozând o scădere de 6% pentru platforma Google, până la finalul acestui an.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video