Apple ar putea folosi procesul de fabricaţie pe 5nm pentru gama iPhone de anul viitor

22.02.2019
Apple ar putea folosi procesul de fabricaţie pe 5nm pentru gama iPhone de anul viitor

Unul dintre cei mai valoroşi clienţi pentru producătorii de microprocesoare, Apple are prioritate pentru folosirea celor mai noi tehnologii de fabricaţie, negocieri purtate cu mult înainte ca produsul finit să ajungă pe rafturile magazinelor asigurând că Apple obţine din start un avantaj în faţă competiţiei.

Dacă zvonurile circulate în urmă cu doar o săptămână indicau păstrarea pentru încă o generaţie a procesului de fabricaţie folosit cu chip-ul Apple A12 de anul acesta, noi informaţii contrazic această ipoteză. TSMC, producătorul de microprocesoare responsabil cu fabricarea chip-ului A12, este într-un stadiu mai avansat cu dezvoltarea procesului de fabricaţie pe 5 nm de cât se credea, urmând să preia chiar de anul viitor comenzi pentru furnizarea de chipset-uri destinate produselor Apple.

Folosirea noului proces de fabricaţie nu aduce automat creşteri substanţiale de performanţă. Creşterea densităţii de tranzistori permite proiectanţilor de microprocesoare să opteze pentru diminuarea semnificativă a consumului de energie şi costul de fabricaţie pentru chip-urile dezvoltate iniţial pentru procesul de fabricaţie pe 7 nm. Alternativ, eficienţa superioară a procesului pe 5 nm poate fi folosită pentru dezvoltarea unor microprocesoare mai sofisticate, capabile să ofere creşteri semnificative de performanţă fără a depăşi consumul de energiei al generaţiei anterioare. Probabil că strategia aleasă de Apple este un compromis între cele două, chip-ul A13 oferind atât performanţe crescute, dar şi un consum de energie mai mic decât generaţia actuală.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult