Apple ar putea integra senzori 3D similari cu Face ID şi pe spatele iPhone-urilor următoare

15.11.2017
Apple ar putea integra senzori 3D similari cu Face ID şi pe spatele iPhone-urilor următoare

Tehnologia Face ID este un pariu destul de important pentru Apple, bazând întreaga securitate a telefonului pe senzorii care detectează faţa utilizatorului. Se pare însă că ambiţiile companiei sunt mult mai mari de atât, noi zvonuri despre generaţiile următoare de iPhone sugerând că în 2019 compania doreşte să adauge senzori 3D şi pe spatele telefoanelor, lucru care ar putea ajuta foarte mult dezvoltatorii de aplicaţii AR (augmented reality).

Informaţia vine de la publicaţia Bloomberg, care susţine că are informaţii despre planurile din viitorul apropiat ale Apple. Aparent, tehnologia care va putea detecta obiecte şi persoane în 3D de pe spatele iPhone-urilor din viitor vor renunţa la punctele proiectate cu lumina infraroşie (acestea vor rămâne doar pe partea din faţă) şi vor folosi lasere pentru a detecta distanţa dintre dispozitiv şi obiecte. Astfel, întregi obiecte sau chiar forma camerei ar putea fi scanate în 3D şi folosite în diverse aplicaţii direct pe telefon.

Un astfel de sistem nu sună foarte diferit faţă de cel pe care Google l-a folosit în trecut pe dispozitivele Tango, element care a ridicat costul de producţie al dispozitivelor destul de mult şi care a sfârşit în a fi foarte puţin folosit atât de utilizatori cât şi de dezvoltatorii de aplicaţii. Apple are deja suport pentru aplicaţii de realitate augmentată prin ARKit, care este integrat deja în iOS 11 şi care funcţionează destul de bine folosind doar informaţiile captate de camerele foto. Cu ajutorul unui sistem laser, experienţa de utilizare ar putea fi mult mai bună, însă ar putea duce şi la fragmentarea pieţei de aplicaţii AR, cei cu dispozitive mai vechi fiind lăsaţi în urmă.

Având în vedere că această soluţie este la vreo doi ani distanţă, conform Bloomberg, Apple are timp să optimizeze producţia de smartphone-uri cu ecrane OLED şi Face ID, lucru care va asigura un preţ de producţie mai mic. Astfel, integrarea unui nou senzor nu ar trebui să ridice costul noilor dispozitive foarte mult. Desigur, având în vedere faptul că iPhone X se vinde foarte bine, fiind imposibil de cumpărat în multe magazine în acest moment din cauza lipsei stocurilor, este foarte posibil ca un preţ mai mare să nu fie o problemă pentru publicul ţintă al smartphone-urilor Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult