Apple ar putea lansa primul telefon pliabil care include sistem de încălzire a ecranului

11.03.2021
Apple ar putea lansa primul telefon pliabil care include sistem de încălzire a ecranului

Primul telefon Apple cu ecran pliabil ar putea beneficia de mai multe inovații gândite să prevină defectarea prematură a ecranului.

Una dintre acestea este o nouă formulă de sticlă minerală, care folosește particule ceramice pentru reducerea șanselor de spargere în urma îndoirilor repetate. Un alt aspect pe care Apple încearcă să-l îmbunătățească este rezistența la extreme de temperatură, expunerea brusă la frig reprezentând un scenariu frecvent pentru spargerea ecranului.

Descrisă într-un brevet recent publicat, soluția găsită de Apple presupune protejarea porțiunilor vulnerabile, cum este zona de pliere din dreptul balamalei, prin încălzirea selectivă a ecranului. Una dintre modalități este folosirea unui Screen Saver. Pentru a nu crește prea mult consumul bateriei, ar putea fi folosită o simplă imagine statică, care să determine încălzirea matricei OLED.

telefon pliabil Apple

Tot cu gândul la folosirea în condiții de temperatură foarte scăzută, inginerii Apple propun și folosirea unui sistem magnetic pentru fixarea ecranului pliabil în poziția închis, în ideea că alte mecanisme ar putea fi blocate prin pătrunderea de umezeală și îngheț.

Brevetul nu oferă și estimări referitoare la impactul asupra autonomiei, dar putem presupune că Apple va compensa prin folosirea unui acumulator de capacitate mai mare. Un alt ajutor pentru conservarea energiei ar putea veni chiar de la tehnologia ecranului, așteptările fiind ca Apple să preia tehnologia LTPO, dezvoltată pentru seriile iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max. Aceste ecrane vor putea folosi rate de refresh dinamic între 1Hz și 120Hz, în funcție de tipul conținutului afișat. Astfel, consumul bateriei în cazul afișării unui Screen Saver static ar trebui să fie limitat la porțiunea de ecran încălzită, evitând activarea altor componente mari consumatoare de energie.

telefon pliabil Apple

Având în vedere complexitatea noului iPhone, comparat altor telefoane pliabile din generația actuală, termenul de lansare fixat pentru anul 2023 nu ar trebui să surprindă. Putem doar spera că Apple va reuși să depășească etapa de testare internă și validare a designului final fără prea multe întârzieri cauzate de probleme neprevăzute.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult