Apple ar putea limita puterea de încărcare și viteza de transfer pe iPhone-urile cu USB-C

02.03.2023
Apple ar putea limita puterea de încărcare și viteza de transfer pe iPhone-urile cu USB-C

Unul dintre principalele motive pentru care Apple nu a trecut la USB-C pe smartphone-uri este programul MFi (Made for iPhone), care licențiază partenerilor tehnologiile necesare pentru a putea folosi port-ul Lightning la capacitate maximă. Se pare însă că trecerea la USB-C nu va însemna însă că partenerii nu vor mai trebui să plătească licențe pentru compatibilitate asigurată „MFi”. Noi informații sugerează că doar cablurile și accesoriile licențiate vor putea folosi capabilitățile USB-C la puterea maximă de încărcare și la viteze de transfer maxime.

Pentru putere maximă, Apple va taxa producătorii de cabluri USB-C

Conform ShrimpApplePro, un leaker cunoscut de pe internet, dar și celebrului analist de afaceri Ming-Chi Kuo, Apple ar putea păstra controlul asupra pieței de accesorii prin programul MFi, chiar și după trecerea la USB-C, așteptată odată cu seria iPhone 15. Practic, iPhone 15 și 15 Plus vor beneficia oricum de viteze scăzute de transfer, limitate la USB 2.0, în timp ce modelele iPhone 15 Pro vor folosi viteze de transfer la standardul USB 3.2.

Dar pentru a atinge aceste viteze, vor fi necesare cabluri originale, produse de Apple, sau cabluri cu certificare MFi. Altfel, vitezele vor fi limitate la valori mai mici. Nu este clar însă care ar fi aceste valori, însă cel mai probabil, nu vei beneficia de încărcare rapidă pe un cablu USB-C „obișnuit”.

ShrimpApplePro spune că deja există cabluri de încărcare USB-C în producție pentru telefoane și accesorii compatibile, precum căștile AirPods, care includ tehnologia MFi. Nici nu ne miră faptul că aceste cabluri vor putea fi verificate și controlate. Pe de-o parte avem istoricul cablurilor Lightning, dar pe de altă parte am văzut că inclusiv cablurile de încărcare pentru MacBook-uri pot fi verificate, întrucât includ cipuri la interior pentru a putea fi identificate. Recent, un cablu de încărcare Apple de laptop a primit chiar și un update de firmware, ceva de care nu am mai auzit până la acel moment.

De altfel, Apple ar putea urma astfel exemplul dat de alte companii din industrie. Mai toate brand-urile de smartphone-uri din China limitează încărcarea rapidă la 60, 100 sau chiar 240W (mai recent) la încărcătoarele lor proprietare și, uneori, chiar la cablurile lor, livrate în pachet.

via Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult