Apple brevetează tastatura retractabila, o nouă soluție pentru laptopuri ultra-subțiri

27.03.2021
Apple brevetează tastatura retractabila, o nouă soluție pentru laptopuri ultra-subțiri

Oricât de mult ar încerca producătorii de laptopuri să obțină portabile ultra-subțiri, există limitări fizice care constrâng dimensiunile acestora. Totuși, inginerii Apple propun o tastatura retractabila care ar putea să rezolve această problemă.

Principalul aspect care diferențiază un laptop de o tabletă este tastatura fizică. Mulți producători au încercat să scape de aceasta trecând la un design modular, care mută majoritatea componentelor electronice sub ecran și transformă partea de jos (care conține tastatura) într-un accesoriu opțional și detașabil. Problema este că în această situație centrul de greutate se modifică semnificativ în direcția ecranului, iar constrângerile de spațiu impun anumite compromisuri pe partea de performanță și autonomie a bateriei.

Încercând să „păcălească” limitările de spațiu, Apple a încercat deja să reducă pe cât posibil înălțimea tastaturii, însă de la un punct tastatura fizică începe să semene tot mai mult cu una virtuală, inovațiile aduse pentru imitarea senzației la apăsare neputând compensa pe deplin experiența reală.

Cu toate acestea, Apple nu renunță la ambițiile pentru transformarea tastaturii fizicii într-un accesoriu care poate fi simulat pur și simplu, un brevet recent acordat descriind exact cum se poate face.

tastatura retractabilă

Potrivit argumentului adus în justificarea inovației propuse, tastaturile fizice fac laptopurile mai groase decât ar fi cazul cu implementările pur-touch.

Tastaturile se deplasează atunci când sunt apăsate de utilizator, mișcarea rezultată declanșând anumite funcții sau acțiuni pe dispozitivul respectiv. Ca un alt exemplu, dispozitivele electronice portabile, cum ar fi smartphone-urile, pot include butoane cu elemente de acționare care se mișcă atunci când sunt apăsate și determină dispozitivul electronic să efectueze o acțiune sau o funcție. Datorită mișcării tastelor sau a altor elemente de acționare, modulele respective pot fi mai mari decât tastaturile care nu includ componente mobile.

Ceea ce Apple propune este folosirea unui sistem magnetic, care permite tastelor să funcționeze normal atunci când sunt folosite efectiv, iar la final acestea să fie retrase în corpul carcasei, atunci când laptopul este închis.

Apple propune tastatura retractabila fără limită de spațiu

Tastatura poate fi bistabilă (capabilă să rămână în poziția actuală fără exercitarea unei forțe externe), sau cu două moduri de acționare care pot fi comutate prin activarea unui suport magnetizabil.

În mod concret, brevetul descrie un sistem bazat pe electromagnetism, care ar presupune utilizarea unui curent electric pentru retrage/înălța tastele în poziția pentru utilizare normală. Cu toate acestea, brevetul arată că abordarea este diferită, Apple selectând materiale care necesită o doar activare inițială pentru magnetizare, acestea rămânând în poziția selectată chiar dacă este întrerupt curentul inițial.

Când materialul este magnetizat, acesta poate produce un câmp magnetic persistent care nu necesită aplicarea continuă a unui curent electric.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult